1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Петият редовен конгрес на Обединени земеделци преизбра Петя Ставрева за председател на партията

Петият редовен конгрес на Обединени земеделци преизбра Петя Ставрева за председател на партията

От съюза предлагат да стартира Национална програма за „Възраждане на българските села“

„Благодаря ви за доверието и за подкрепата! За мен това е голяма отговорност и повече  работа за възраждане на земеделското движение в България“.  Това заяви пред делегатите на Петия редовен конгрес на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева след преизбирането й за председател на партията.

Висшият форум се проведе на 17 ноември 2019 г.  в Зала „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик. В него участва и почетният председател на организацията д-р Анастасия Димитрова - Мозер.

„Обединени земеделци запазихме своята идентичност и продължаваме да бъдем почтена земеделска организация. Нашият съюз остава гръбнака на земеделското движение в България“, заяви преди това в словото си пред конгреса Петя Ставрева. Тя благодари на представителите на партиите от демократичната общност, с които Обединени земеделци си партнират от години, затова, че са уважили форума. Председателят на Обединени земеделци изрази увереност, че заедно ще постигнат консолидацията на партиите от демократичното пространство, в името на успешния път на България

Обединени земеделци говорим на езика на бъдещето – ние сме сред първите организации в Европа, които предлагат конкретни решения за управление на риска в земеделието, с грижа за съдбата на нашите фермери, с грижа за бъдещето на плодородната ни земя, изтъкна Петя Ставрева.

Тя предложи Платформа с актуалните приоритети на земеделското движение, сред които е продължаването на децентрализацията и устоичивото развитие на България на регионите, в противодействие на небалансираното развитие на България на няколко скорости. Втора стъпка е стартирането на регионални програми с европейско и национално финансиране, съобразени с възможностите и нуждите на всеки регион. Диференцирано ДДС за храните и за земеделската продукция е друг приоритет. Следва развитието на фамилните ферми и насърчаването на земеделските кооперации и сдружения на производителите. Друг акцент в платформата е стартирането на Национална програма „Възраждане на българските села“. Обединени земеделци апелират също за насърчаване на био и екопроизводствата, ефективни мерки за опазване на природата и създаването на зелени пояси около градовете.

От партията настояват и за въвеждането на изискване минимум 50 на сто от земеделските стоки в големите търговски вериги да бъдат българско производство.

Трябва да изградим общество със силна средна класа, която да е гръбнакът на българската икономика, каза още Петя Ставрева.

„Обединени земеделци е организация, която винаги е работила за демокрацията и просперитета на България. С голямо удоволствие дойдох тук, за да бъда с вас на Петия конгрес. Гордея се, че съм дъщеря на земеделския водач д-р Г. М. Димитров и, че съм свързана с този съюз, който изигра голяма роля при прехода към демокрация.  Земеделският съюз даде много жертви за отстояване правата и свободите на гражданите и запазването на земеделската идея и преди това, като се бореше за нея и даде много жертви, заяви при откриването на конгреса почетният председател на партията д-р Анастасия Мозер.

По думите й повечето хора днес не са изстрадали демократичните ценности и принципи и затова ги приемат за даденост, а те трябва да се отстояват постоянно. Пожелавам успех на конгреса и на всички вас, да продължите да пазите идеята за свободна, независима и демократична България, за която министър-председателят и правителството работят, каза Анастасия Мозер.

На своето заседание конгресът отчете резултатите от преминалите местни избори, сътрудничеството си с ГЕРБ и партиите от демократичното пространство.

Форумът избра членове на Националното ръководство и на Върховната контролно ревизионна комисия (ВКРС). За неин председател делегатите избраха Зара Клисурова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.