Петият редовен конгрес на Обединени земеделци преизбра Петя Ставрева за председател на партията

От съюза предлагат да стартира Национална програма за „Възраждане на българските села“

„Благодаря ви за доверието и за подкрепата! За мен това е голяма отговорност и повече  работа за възраждане на земеделското движение в България“.  Това заяви пред делегатите на Петия редовен конгрес на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева след преизбирането й за председател на партията.

Висшият форум се проведе на 17 ноември 2019 г.  в Зала „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик. В него участва и почетният председател на организацията д-р Анастасия Димитрова - Мозер.

„Обединени земеделци запазихме своята идентичност и продължаваме да бъдем почтена земеделска организация. Нашият съюз остава гръбнака на земеделското движение в България“, заяви преди това в словото си пред конгреса Петя Ставрева. Тя благодари на представителите на партиите от демократичната общност, с които Обединени земеделци си партнират от години, затова, че са уважили форума. Председателят на Обединени земеделци изрази увереност, че заедно ще постигнат консолидацията на партиите от демократичното пространство, в името на успешния път на България

Обединени земеделци говорим на езика на бъдещето – ние сме сред първите организации в Европа, които предлагат конкретни решения за управление на риска в земеделието, с грижа за съдбата на нашите фермери, с грижа за бъдещето на плодородната ни земя, изтъкна Петя Ставрева.

Тя предложи Платформа с актуалните приоритети на земеделското движение, сред които е продължаването на децентрализацията и устоичивото развитие на България на регионите, в противодействие на небалансираното развитие на България на няколко скорости. Втора стъпка е стартирането на регионални програми с европейско и национално финансиране, съобразени с възможностите и нуждите на всеки регион. Диференцирано ДДС за храните и за земеделската продукция е друг приоритет. Следва развитието на фамилните ферми и насърчаването на земеделските кооперации и сдружения на производителите. Друг акцент в платформата е стартирането на Национална програма „Възраждане на българските села“. Обединени земеделци апелират също за насърчаване на био и екопроизводствата, ефективни мерки за опазване на природата и създаването на зелени пояси около градовете.

От партията настояват и за въвеждането на изискване минимум 50 на сто от земеделските стоки в големите търговски вериги да бъдат българско производство.

Трябва да изградим общество със силна средна класа, която да е гръбнакът на българската икономика, каза още Петя Ставрева.

„Обединени земеделци е организация, която винаги е работила за демокрацията и просперитета на България. С голямо удоволствие дойдох тук, за да бъда с вас на Петия конгрес. Гордея се, че съм дъщеря на земеделския водач д-р Г. М. Димитров и, че съм свързана с този съюз, който изигра голяма роля при прехода към демокрация.  Земеделският съюз даде много жертви за отстояване правата и свободите на гражданите и запазването на земеделската идея и преди това, като се бореше за нея и даде много жертви, заяви при откриването на конгреса почетният председател на партията д-р Анастасия Мозер.

По думите й повечето хора днес не са изстрадали демократичните ценности и принципи и затова ги приемат за даденост, а те трябва да се отстояват постоянно. Пожелавам успех на конгреса и на всички вас, да продължите да пазите идеята за свободна, независима и демократична България, за която министър-председателят и правителството работят, каза Анастасия Мозер.

На своето заседание конгресът отчете резултатите от преминалите местни избори, сътрудничеството си с ГЕРБ и партиите от демократичното пространство.

Форумът избра членове на Националното ръководство и на Върховната контролно ревизионна комисия (ВКРС). За неин председател делегатите избраха Зара Клисурова.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.