1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Петьо Бошнаков: Исканите субсидии от 300 лв./дка ще ни поставят в равнопоставена ситуация с лозарите в останалите европейски страни

Петьо Бошнаков: Исканите субсидии от 300 лв./дка ще ни поставят в равнопоставена ситуация с лозарите в останалите европейски страни

Работим без печалба през последните три години, твърди председателят на Националното сдружение на българските лозари

Протестиращите на 25 февруари лозари са провели среща предишния ден с министър Иван Иванов и двамата му заместници Момчил Неков и Иван Христанов. „От страна на аграрното министерство получихме уверение, че се работи за реформи в сектора, като те ще бъдат обсъдени с целия бранш, ще бъде дадена и Ковид помощ на лозарите. До седмици ще се проведе още една среща с повече конкретика“, каза за АГРО ТВ Петьо Бошнаков, председател на Националното сдружение на българските лозари. Протестиращите, които са представители на малки и средни стопанства, са категорични, че са необходими реални реформи в сектора и подпомагане през настоящата тежка година.

Петьо Бошнаков:

„Резултатите през последните години показват, че секторът е в упадък. Исканите субсидии от 300 лв./дка ще ни поставят в равнопоставена ситуация с лозарите в останалите европейски страни.“

Ако политиката продължи по същия начин, стопаните ще продължат с изкореняването на лозята, каза Бошнаков и уточни, че с ръководството на аграрното министерство е обсъдена възможността тези, които искат окончателно да се откажат от лозарството, да бъдат подпомогнати за трайно изкореняване на масивите.

Членовете на Националното сдружение на българските лозари

настояват и за реални кадрови реформи в администрацията и ИАЛВ да се управлява от човек, който има реални практически познания по отношение на лозарството и винарството.

Петьо Бошнаков е категоричен, че Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор дава добри инвестиционни възможности, но тя не е достатъчна. По негови изчисления себестойността на декар до миналата година е била около 600 лв., а последните 3 години цените на гроздето на едро са паднали с около 30-40% или това са 55-65 стотинки, което води до загуба или до липса на печалба.

Петьо Бошнаков, който е наследник на семеен бизнес, отглежда 1600 дка лозя, основно собствени масиви, а от две години има винарска изба близо до Варна с капацитет до 100 тона. Компанията има изпълнени над 10 проекта по Националната лозаро-винарска програма.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.