1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. По-малко ферми с по-големи площи в Швейцария

По-малко ферми с по-големи площи в Швейцария

Изгубените за селското стопанство площи в по-голямата си част са били застроени

Селското стопанство в Швейцария все повече отива на заден план. За последните 20 години броят на фермите бележи драстичен спад, но общата обработвана площ остава почти същата. Това показват данните на статистиката.

Според земеделското министерство през 2017 година в страната е имало 51 000 и 620 стопанства, разполагащи с общо 1 милион и 50 хиляди хектара. 17 години по-рано броят на фермите е надвишавал 70 000, а обработваната площ е била с 20 000 хектара по-голяма. За същия период броят на заетите в селското стопанство е паднал от 204 на 154 хиляди, най-вече заради внедряването на все повече модерни технологии.

Изгубените за селското стопанство площи в по-голямата си част са били застроени, има и залесени площи, особено в планинските региони. Структурните промени в страната протичат бавно, отчитат експертите. Най-важен остава секторът на млекопроизводството и месодайното животновъдство. Това доказва и поголовието в стопанствата. За последните 15 години броят на говедата почти не търпи промяна, докато при свинете се забелязва отлив, причинен и от променени потребителски навици. Лек ръст има при птицевъдството.

Доходите на швейцарските фермери остават стабилни, с постепенно, но слабо увеличение за последните 10-тина години. Най-много ферми има в ниските части, около 16 хиляди и 500. Следват източната част на страната с 11 000 и региона около столицата Берн, където работят малко над 10 000 стопанства.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.