1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Почвите в ЕС не са достатъчно защитени

Почвите в ЕС не са достатъчно защитени

Регионите с особено големи проблеми са получили само малка част от субсидиите за по-екологично развитие на селските райони

Прекомерното торене и сгрешеното управление увреждат почвите в Европейския съюз, докато стандартите, зададени от Брюксел, не са достатъчно амбициозни. До това заключение стига Европейската сметна палата в свой доклад.
 
В документа одиторите обвиняват Европейската комисия и държавите членки, че в периода между 2014-та и 2022 година не са използвали достатъчно добре финансовите средства и законодателните мерки, за да осигурят добра защита на почвите.
 
По мнение на експертите 60 до 70% от почвите в Европа са в лошо състояние, но регионите с особено големи проблеми са получили само малка част от субсидиите за по-екологично развитие на селските райони. Като пример Сметната палата посочва германската провинция Долна Саксония. За годините от 2016-та до 2019-та тамошните власти са посочили свръхналичие на азот между 120 и 160 килограма на хектар, но за справянето с проблема е бил предоставен само един процент от общия аграрен бюджет.
 
Причините за лошото състояние на съответните площи са неправилни методи на обработка и прекомерното торене. Това има отрицателни последствия за качеството на водите и за многообразието на растителния и животинския свят. Освен региони в Германия, докладът разглежда земи в Ирландия, Испания, Франция и Нидерландия.
 
Сметната палата не очаква решаващи промени от новата Обща селскостопанска политика, тъй като е убедена, че екологичните условия, които фермерите трябва да изпълнят, за да получат европейски средства, не са достатъчно ефективни. Затова одиторите призовават европейските законодатели да предприемат допълнителни мерки, които да подобрят качеството на почвите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.