1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Подхранване на слънчогледа във фаза 4-ти - 8-ми лист

Подхранване на слънчогледа във фаза 4-ти - 8-ми лист

Има ли смисъл от подхранването с листен тор в ранните фази от развитието на слънчогледа?

Отговорът е един: има, и то голям. Въпреки че част от тора ще се озове в почвата, това, което попада върху растенията, е достатъчно да активизира фотосинтезата, дишането и да се задоволят нуждите от микроелементи в началните етапи от растежа на културата. През първите 15-20 дни след поникването надземната част на растенията се развива бавно, за сметка на кореновата система, която за този период се разраства вертикално до 40 см. Резултатът от ранното подхранване с листни торове: растенията са по-добре вкоренени, със здрави, удебелени стъбла и плътна листна маса. Ако се прилагат съвместно с хербициди, листните торове увеличават ефективността на третирането и преодоляват стреса за културата.

От какви дефицити страда слънчогледът в началните етапи на своето развитие?

БОР

Слънчогледът е култура с високи изисквания към микроелемента бор. Борът играе важна роля в биосинтеза на витамините. При недостиг на бор в листата намалява съдържанието на витамин С, тиамин и рибофлабин, настъпват нарушения в структурата на хлоропластите, с което се обяснява отслабването на фотосинтезата. Ето защо, правилното спазване в захранването с бор при основни, леки, пясъчни почви, както и в региони с ранна лятна суша, е изключително важно.

Симптоми при недостиг на бор:

  • Най-напред се засягат растежните точки, загива вегетационният връх на стъблото, спира развитието на старите и формирането на нови органи - стъбло, корени, пъпки, цветове. 
  • Листата се деформират, пожълтяват, след което потъмняват, а дръжките им стават крехки.
 
bornedostig
  • Главният корен на растенията обикновено не се доразвива, надебелява, и при някои растения става трошлив и нацепен.
  • Недостигът на бор през периода на цъфтеж предизвиква нарушение в нормалното развитие на прашеца и особено на завръзите, поради което голяма част от цветовете остават неоплодени и опадват.

МОЛИБДЕН

В ранните фази от развитието си слънчогледът се отличава с особени изисквания към молибдена. Често се наблюдава задържане на развитието на растенията във фаза 4-6 лист, поради недостиг на молибден.

bor i mol

Роля на молибдена при слънчогледа:

Молибденът участва главно в регулирането на редукционно-окислителните реакции в някои звена на обмена на азота, фосфора и желязото, както и в биосинтезата на хлорофила и въглехидратите. 

Молибденът е важен за усвояването на азота и опрашването. Необходим е за ефективното ползване на нитратите, заради двата ензима, съдържащи молибден - нитрогеназа и нитрат редуктаза. Най-често недостиг на молибден се среща в кисели почви (под pH 5,5 - рН 6).

Приложението на молибден ускорява развитието на растенията, преодолява задържането, а в дългосрочен план увеличава добива и съдържание на масло в семената.

Симптоми при недостиг на МОЛИБДЕН:

  • Още в най-ранна фаза - 3-4ти лист, се развива междужилкова хлороза - горните листа се извиват нагоре в нетипична форма.
При по-силна степен на молибденов недостиг, по краищата на листата се образуват некротични петна и листата се извиват в лопатковидна форма (листната петура наподобява лъжица). Нарушава се способността на растението да фотосинтезира.
mol

За да предпазите слънчогледа от тези неприятни последствия и да му осигурите всичко необходимо за нормален старт и бърз растеж, приложете Кодамин В-Мо във фаза 4-ти - 8-ми лист.

Кодамин B-Mo

Кодамин В-Мо е течен листен тор, който освен бор (6,4%), съдържа молибден (0,2%) и аминокиселини (12,3%) с растителен произход. В допълнение към коригирането на дефицита на бор, чрез комбиниране на бор с аминокиселини и молибден, се насърчава синтезът на протеини и се създават синергии, които подобряват придвижването и проникването им през клетките. Така се улесняват физиологичните процеси през цялата вегетация на растенията. Освен това, Кодамин В-Мо спестява на растението изразходване на собствената му енергия и стимулира устойчивостта към неблагоприятни условия, увеличавайки добивите и качеството. Дозата е 200-250 мл/дка, като могат да се правят от 1 до 3 приложения. 

Гарантирано положителен ефект върху общото физиологично състояние на слънчогледа ще има внасянето на комплексния тор Codafol Maximus 8-11-3 във фаза 4ти-6ти лист. 

Продуктът е не само листен NPK тор, но съдържа и аминокиселини и естествени растителни екстракти, които имат силно стимулиращо, антистрес действие. Приложен заедно с хербицида, той ще засили ефективността на усвояването му и ще предотврати хербицидния стрес при културата. Препоръчваме третиране в доза 100 - 300 мл/дка. 

БОРОПЛЮС + Валагро EDTA Mix

Друга изпитана комбинация, която ще осигури всички необходими микроелементи, ще стимулира метаболизма на растенията и ще увеличи масленото им съдържание, е Бороплюс + Валагро EDTA Mix, по препоръка на нашите агрономи внесени на два пъти в доза 50-70 мл/дка Бороплюс + 50-70 г/дка Валагро EDTA Mix. Първото внасяне е във фаза 4-ти - 8-ми лист заедно с хербицида, за да стимулираме нарастването на слънчогледа и развитието на здрава и мощна коренова система и да намалим хербицидния стрес, а второто внасяне е във фаза Бутон, за увеличаване на цъфтежа и залагането на семена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.