1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Половината територия на ЕС е застрашена от суша

Половината територия на ЕС е застрашена от суша

Снимка:

47 процента от територията на Европейския съюз са застрашени от суша, предупреждават експертите от Службата за мониторинг на валежите към Комисията в Брюксел. Недостигът на влага през август заплашва да увреди посевите и растителността на около 20 процента от площта на Съюза.

Подобен беше и рискът през юли, когато 46 на сто от територията на ЕС беше под заплаха от суша. Данните на Службата за мониторинг показват, че през настоящия месец положението се е влошило в редица държави, което ще доведе до сериозно намаляване на селскостопанските реколти. Най-силно засегнати ще бъдат посевите от летни култури като царевица например.

Падналите през последните няколко дни валежи в отделни региони може да са намалили риска, но опасността остава, понеже дъждовете не са били достатъчни, а температурите са все така високи.

От сушата ще пострадат обширни региони от континента – големи части от Португалия, цяла Испания, южна Франция, централна Италия, южните региони на Германия, както и голяма територия, обхващаща Словакия, Унгария и Румъния.

Специалистите очакват през септември и октомври ситуацията да се нормализира, но това вероятно няма да е достатъчно, за да се възстановят екологичните щети от миналите месеци. Западните части от Средиземноморието до ноември ще останат под влиянието на високи температури и недостатъчно валежи, предупреждават експертите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.