1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Полша, Италия и Франция – първенци в ЕС по производство на плодове

Полша, Италия и Франция – първенци в ЕС по производство на плодове

Снимка:

Италия бележи добри резултати при биопроизводството

Тази година реколтата от ябълки в Европа ще бъде с 1 процент по-голяма от миналогодишната и ще достигне 12 милиона тона, прогнозират експертите от Световната асоциация за ябълки и круши. Представените на конференция в Белград очаквания предвиждат ръст на количеството в Полша, стабилна реколта в Италия и много добри резултати при биопроизводството.
С почти 5 милиона тона Полша и тази година ще бъде най-големият производител, следвана от Италия с малко над 2 милиона тона, като и двете страни ще имат ръст от по пет процента. На трето място е Франция с близо милион и половина тона и увеличение с 6 на сто, а четвъртата позиция е за Германия с около милион тона.
 
 
В Италия все по-голяма популярност набира отглеждането на биоябълки. Тази година овощарите ще увеличат резултатите си с 4 процента до рекордните 200 хиляди тона, което е малко под 10 на сто от общата реколта.
Най-предпочитаният сорт и през 2022 година е "Златна превъзходна", от който се очакват малко над 2 милиона тона и дял от 17 процента. Добивите от този сорт изостават с около 5 на сто от миналогодишните.
В същото време се очаква крушите да донесат 20 процента повече, отколкото през 2021 година. Основната причина са удвоените реколти в Италия и Франция, където ще бъдат прибрани 474, респ. 137 хиляди тона. Най-масово отглежданият сорт е "Конференс", от който тази година се очакват 937 хиляди тона, т.е. 7 на сто повече в сравнение с миналата година. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.