1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Полските фермери продължават протестите срещу аграрната политика на правителството

Полските фермери продължават протестите срещу аграрната политика на правителството

Очаква се в първите митинги тази събота да се включат над 3 000 фермери

На 5 февруари хиляди полски фермери отново ще излязат на протест срещу аграрната политика на правителството. Акциите се организират от селскостопанския синдикат в профсъюза "Солидарност".
 
Още миналото лято, както и в средата на януари имаше протестни акции, при които стопаните в западните части на Полша демонстрираха със своите трактори и организираха блокади на пътища, за да насочат вниманието на властите към своите проблеми. От "Солидарност" тогава поискаха среща със земеделския министър, но такава не се състоя.
 
Затова сега протестните акции ще бъдат по-мащабни и ще се пренесат от селата и по-малките населени места в големите градове. Очаква се в първите митинги тази събота да се включат над 3 000 фермери с 1000 трактора, а организаторите планират вече и следващи етапи, при които да изразят още по-ясно своето недоволство.
 
Синдикалистите обясняват, че протестът на стопаните е насочен срещу бездействието на правителството на фона на все по-лошите икономически условия в селското стопанство. Проблемите са предизвикани както от коронакризата, така и от aфриканската чума и други заболявания по животните, зачестилите суши и все по-разтварящата се ножица между разходи и печалби. Според "Солидарност" положението е толкова лошо, че само една спешна политическа намеса може да го стабилизира. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.