1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Посевите на Манара – здрави растения, висока братимост, изравнени братя, широк флагов лист, силен восъчен налеп и очаквания за добър добив

Посевите на Манара – здрави растения, висока братимост, изравнени братя, широк флагов лист, силен восъчен налеп и очаквания за добър добив

Защо да изберем италианската селекция при пшеница и партньорство със „Сембодиа“?

Ако досега свързвахме името на торовата компания „Сембодиа” само и единствено с храненето на всички видове култури, то вече можем да разчитаме и на елитна селекция от семена. Предлагането на посевен материал е приоритет на дъщерното дружество „Сембодиа Семена“ и първият проект, с който екипът стартира през 2021 г., е ПШЕНИЦА, в партньорство с италианската компания „Манара груп”.

За първи път в България сортовете бяха представени пред група зърнопроизводители от Старозагорско и Хасковско. На открит ден на фирма „Сембодиа” в земеделската кооперация в с. Странско, изслушвайки внимателно презентацията за продуктите, Минко Запрянов и неговата съпруга Антония, без колебание заявиха своите семена, за да ги изпитат. Това ги направи първият и изключително ценен клиент на Манара груп. Минко и Антония са от с. Навъсен и в землището на селото развиват земеделие на площ от 4500 дка. Децата им са научени на труд и още от малки активно работят в стопанството. Семейството традиционно отглежда полски култури и години наред в стопанството им на почит са френските пшеници. Впечатлени от характеристиките на италианските сортове, решили да разнообразят сортовата си листа и ето ни в с. Навъсен, за да проверим как се развиват културите.

Посреща ни търговският представител на „Сембодиа“ за Стара Загора и Хасково - г-жа Велина Цонева.

„Фирмата се занимава основно с търговия на торове, но от миналата година стартира проект за внос, търговия и производство на житни култури, в т.ч. мека и твърда пшеница. Тук в с. Навъсен, обл. Симеоновград, на площ от 400 дка сме заложили за опит 4 сорта на италианската компания Манара, които са за първи път в България.

Първият сорт е Катуло. Мека, осилеста пшеница, с червено зърно, средно висока, средно ранна, очевидно устойчива на полягане, хлебен сорт, подходящ и за производство на бисквити. Особеност на сорта е широк флагов лист, който е предпоставка и за по-добра фотосинтеза и съотвено изхранване на класа.

 

Посев от 31.05.2022 г.

Каронте е мека, малко по-висока пшеница, средно ранна, червено зърно, много толерантна към заболявания, споделя Велина. Тя се навежда към посева, откъсва първото най-близко растение и ни го показва. „Шест изравнени братя. Като братимост можем да кажем, че е много добра. В посева се наблюдават до 10 братя, изравнени и то с много добър клас.“

посев от 31.05.2022 г.

Третият сорт пшеница на това поле е Набуко - осилеста, мека, червена, устойчива на полягане, толерантна към болести, с много добра студоустойчивост. При този сорт прави впечатление не само широкият флагов лист и добрият фитосанитарен статус на растенията, но и много едрото зърно, оформено в класовете. ПО ВСИЧКО ЛИЧИ, ЧЕ Е СИЛНА ПШЕНИЦА.

посев от 31.05.2022 г.

Последният сорт, който можем да видим тук, е твърдата пшеница Зетае. При него също наблюдаваме много добра братимост, масово виждаме шест равностойни братя с изключително добър клас. Устойчива на полягане, устойчива на студ, с много едро и плътно зърно.

 

Като цяло, можем да обобщим за селекцията на Манара и посевът тук - висока братимост, изравнени братя, добър санитарен профил и очаквания за добра реколта.“

„Засяхме навреме, в края на октомври, може да се каже преди първия дъжд – доволен е Минко. „Предсеитбено пшеницата я наторихме с диамониев фосфат (ДАП), 20 кг/дка. Пролетните подхранвания ги направихме в края на февруари и в края на март с по 20 кг/ КАН. Засега посевите са добре гарнирани и нормално се развиват. За нас е много важна помощта на Велина и фирма Сембодиа. На тях разчитаме за правилното хранене на растенията, за да могат да дадат своя потенциал, но без излишно пудрене, водещо до допълнителни разходи. Винаги са били коректни с мен. Затова и решихме да опитаме и семената, които са подбрали. Бяхме сигурни, че няма да ни подведат и към момента посевът го доказва. Пшениците на Манара са здрави, с едро зърно и висока плътност.“

В своето 70-годишно съществуване италианската компания „Манара Груп” поддържа близо 45 сорта твърда и мека пшеница, ечемик и тритикале. Компанията е лидер в семенарския бранш в Италия, заемайки над 30% пазарен дял при зърнено-житните култури. Какво ще постигне в България предстои да разберем.

Разказ за една история, изградена със страст, професионализъм и доверие.

Ако искате да бъдете част от кръга на доверие или да се възползвате от нашите продукти в областта на торове и семена, свържете се с нас на телефон: 0888 573789 (Божана Гандева) и 0886 691 945 (Йоан-Християн Неков).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.