Семейство Иван и Десислава Кабурови отглеждат атрактивен сорт за втасване
В края на годината гостуваме в семейната ферма на Иван и Десислава Кабурови в Мало Конаре. Те отглеждат 100 дка зеле, също - тикви, картофи, имат оранжерия с домати и площи със зърнено-житни култури. Механизират прибирането на зелето, за да спестят време.
„Прибирането става по-облекчено, по-динамичен е процесът. Няма натоварване на работниците, няма товаро-разтоварна дейност. Работниците берат зелето, поточната линия качва зелките и съответно веднага ги пакетира. Вижда се, че с по-малко хора се върши много повече работа и това е идеята на иновациите в България, на модернизирането, на новите технологии“, каза Десислава Кабурова.
„Този продукт сме го отгледали с любов. В годините сме изпитали този сорт, който е за втасване. Много е крехък и уникален като вкусови качества. Издръжлив е. Направили сме анализ на почвата от какво се нуждае самото растение и сме му го дали в точната фаза. Пръскали сме го с много щадящи препарати. През миналия месец направихме анализ за наличие на остатъчни вещества от над 800 препарата и се оказа, че няма нито едно остатъчно вещество. Това гарантира чистотата на продукта“, заяви Иван Кабуров.