1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Проблеми за британските растениевъди

Проблеми за британските растениевъди

За редица растения, като посевен материал за картофи или фиданки, има и забрани за търговия

Новите правила за внос и износ, наложени след Брекзит, поставят британските растениевъди пред сериозни предизвикателства. "Опасяваме се, че ще понесем големи загуби", казват от браншовия съюз на търговците с растения. 
 
С края на преходния период в сила влязоха нови правила и ограничения, които са свързани с големи нетарифни търговски препятствия, оплакват се от бранша. Става дума за новите контроли за безопасност и различни сертификати, набавянето на които отнема много време, струва прекалено много, без да е ефективно. За редица растения, като посевен материал за картофи или фиданки, има и забрани за търговия, които правят износа почти невъзможен. Според браншовия съюз вината за това трябва да се търси в изработения в последната минута търговски договор между Лондон и Брюксел, както и в нежеланието на Брюксел да допринесе за конструктивни решения.
 
От износ британските растениевъди генерират средно по 80 милиона паунда годишно. Голяма част от доставките досега са били за Европейския съюз, но след Брекзит този бизнес има опасност да замре. При вноса има допълнителни разходи, които още повече затрудняват браншовиците. Друг проблем е липсата на работна ръка. Повечето стопанства на Острова досега са наемали сезонни работници от Източна Европа, но след излизането от Съюза това е станало много сложно.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.