1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Пролетната сеитба в Украйна е застрашена

Пролетната сеитба в Украйна е застрашена

Търговията между ЕС, Украйна и Русия е сериозно засегната

Русия се превърна в бандитска държава. С такива държави не може да се преговаря, казаха членове на Комисията по земеделие в ЕП по време на свое заседание, чиято първа тема беше Въздействието на руската инвазия в Украйна върху селскостопанските пазари на ЕС.
 
Украйна е важен производител на зърнени култури. Предстоящата пролетна сеитба на Украйна ще бъде осуетена поради военните действия. Кризата ще се отрази върху бъдещата реколта на Украйна. Засегнати са пристанища и вътрешната логистика на Украйна и не може да се осъществява стокообмен. 
 
Русия е на шесто място като търговски партньор на Общността, като в обичайния стокообмен са влизали преработени продукти, брашно, бисквити, сладкарски изделия, алкохол и др. Заради санкциите търговията на ЕС с Русия също ще се разпадне. 
Трудно ще е пренасочването на пазарите към Южна Америка. 
 
ЕС трябва да прекрати зависимостта от Русия например при соята. При торовете ЕС има зависимост заради вноса на газ за захранване на европейската торова индустрия. 
Европа е зависима и от внос на фуражи. 70% от зърното, с което ЕС храни животните си, идва от внос. Надеждата остава, че ОСП ще продължи да гарантира продоволствената сигурност на Европа. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.