1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Проведе се работна среща на UNITAB

Проведе се работна среща на UNITAB

Важна точка от срещата бе продължаването на градивен диалог с четирите големи тютюневи компании, опериращи в Европа

На 26 септември 2022 година се проведе видеоконферентна работна среща на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите в Европейски съюз (ЕС) – UNITAB (Белгия, България, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия и Испания от ЕС, плюс Швейцария извън съюза). В UNITAB България е представена от “Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010” (НАТ-2010). Всички държави участнички акцентираха в докладите си върху драстично повишените производствени разходи през стопанската 2022 година, а по-южните страни отбелязаха и по-ниските добиви от тютюнева суровина заради отминалото сухо и горещо лято.

Важна точка от срещата бе продължаването на градивен диалог с четирите големи тютюневи компании, опериращи в Европа. Целта е постигане на стабилни и дългосрочни пазари за тютюн, добиван в европейските държави производителки. Анализирани бяха писма от UNITAB и Европейска междубраншова асоциация – ELTI в сферата на суровия тютюн в ЕС до най-високите ръководни нива на компаниите, както и отговора на една от тях към бранша за бъдещо взаимодействие между звената в сектор “Тютюн”.

Участниците в срещата взеха решение за провеждане на присъствено заседание на Изпълнителен комитет (ИК) на UNITAB в Краков (Полша) през първата седмица на м. декември 2022 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.