1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Проверяват наводнените площи в Германия за контаминация с отрови

Проверяват наводнените площи в Германия за контаминация с отрови

Взетите от екоактивистите проби ще бъдат изследвани в сертифицирани лаборатории за вредни за здравето химикали

Има ли опасност залетите от големите наводнения в Германия площи да са замърсени с отровни вещества? Отговор на този въпрос търси Грийнпийс, взимайки проби от останалите под вода ниви в провинция Северен Рейн-Вестфалия.
 
В средата на юли проливните дъждове причиниха големи наводнения в югозападните региони на провинцията. Наред с човешките жертви и огромните щети по инфраструктурата и сградния фонд, сега опасения, че селскостопанските площи са били отровени. Причината е, че водните маси разкъсаха много резервоари за нафта на отоплителни системи, пробити бяха и голям брой автомобилни резервоари, от които изтекоха бензин и дизел.
 
Взетите от екоактивистите проби ще бъдат изследвани в сертифицирани лаборатории за вредни за здравето химикали. Освен от нивите, проби са взети от детски площадки и частни градини и дворове. Първите резултати се очакват през следващата седмица. В случай, че има замърсени с вредни вещества площи, от Грийнпийс настояват те да бъдат основно почистени, преди отново да се ползват в селското стопанство.
 
За всеки фермер, чиято земя е контаминирана, това е голям проблем, признават и от Германския земеделски съюз. От там призовават властите да помогнат, ако се наложи, най-вече на площи, при които трябва да се смени целия повърхностен слой. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.