1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Красиви и коварни, инвазивните чужди видове растения във водните басейни причиняват огромни щети и наводнения!

Красиви и коварни, инвазивните чужди видове растения във водните басейни причиняват огромни щети и наводнения!

Някои ИЧВ растения са пренесени като декоративни за външни водни басейни, в паркове и градини

Водните инвазивни чужди видове (ИЧВ) растения са непознати за повечето хора и дори за специалистите. Обитават бреговете или са потопени във водите на езера, реки, потоци, блата, изкуствени водоеми, канали, оризища. Плават свободно по повърхността, вкореняват се или не на дъното и по брега или са изцяло потопени. Както всички инвазивни видове - растат изключително бързо и се размножават много ефективно. Нямат естествени врагове и се ширят без всякакви пречки.

Някои ИЧВ растения са пренесени като декоративни за външни водни басейни, в паркове и градини. Други се използват за декорация и източник на кислород в аквариумите. Свободната търговия, включително през Интернет, допринася за широкото им разпространение.

Най-често попадат сред природата чрез любители-акваристи или при заливане на изкуствени водоеми при наводнения, каквито неотдавна имаше у нас. След това водните течения пренасят откъснатите части на далеч, както и водолюбивите птици, лодки, кораби, селскостопанско оборудване и риболовни принадлежности, по които са се закачили. 

Заплахите, които водните ИЧВ растения причиняват на биологичното разнообразие са сериозни:

  • понижаване на кислорода във водата до степен, водеща до измиране на рибите, засенчване, понижаване на температурата, промяна на химичния състав и др.
  • образуват плътни обраствания и причиняват намаляване на растителното и животинското разнообразие, включително като отделят химични вещества, които пречат на покълването и прорастването на чувствителните местни видове растения.

Масовото разпространение на водните инвазивни чужди видове растения води до сериозни социално-икономически щети:

  • блокират с техните плътни плаващи килими движението по езера, реки, плавателни канали и малки потоци, с бавнотечаща вода
  • затлачват отводнителни и напоителни канали, дренажни системи, помпени станции и шлюзове и водят до наводнения
  • увреждат съоръженията на водно-електрически централи и измервателни станции
  • намаляват добивите в рибъдството и на оризищата
  • влошават качеството на водите и създават условия за развитие на комари, паразитни плоски червеи и охлюви, които пренасят малария, шистозомиаза, холера и др.
  • ограничават използването на водните басейни за къпане, плуване, гребане и риболов.

За това как да се предпазваме от тях; за най-широко разпространените у нас видове нуталиевата водна чума (Elodea nuttallii) и канадската водна чума (E. canadensis), както и за още опасни видове, които все още не са достигнали България ще научите от  онлайн презентацията във Фейсбук на Фондация ИНФОРМАЦИЯ И ПРИРОДОЗАЩИТА.

Повече информацията ще намерите в Атлас на инвазивните чужди видове от значение за Европейския съюз, 2017 г. Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ), към БАН.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.