1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Рекордни площи с царевица и соя в САЩ

Рекордни площи с царевица и соя в САЩ

Високите цени на които зърнените култури от известно време се търгуват на борсите, са стимулирали фермерите в Съединените щати да разширят площите, засети със соя, царевица и пшеница. Според земеделското министерство във Вашингтон тази година за царевица и соя ще бъдат заделени общо рекордните 74 милиона хектара, а с пшеница ще бъдат засети 18 милиона хектара.
 
В очакванията на експертите, оповестени по време на годишния форум за аграрни прогнози, се казва, че американските стопани ще приберат много голяма реколта от соя, тъй като площите се доближават до рекордните 36 милиона хектара от 2017 година. При царевицата площите са най-големите за последните пет години, а сравнение с миналата година ще има увеличение с половин милион до 37 милиона хектара.
 
Увеличението се дължи на сериозното търсене и на трите култури, както на вътрешния, така и на международния пазар, изтъкват от агроведомството. Прогнозите са направени на основа на нормални метеорологични условия през предстоящата пролет, докато миналата година сеитбената кампания беше забавена заради лошо време.
 
Що се отнася до крайните запаси от соя, анализаторите очакват в края на сезона те да паднат до най-ниското си ниво за последните седем години. Въпреки това Съединените щати няма да внасят големи количества от други страни, тъй като очакват добри резултати от тазгодишната кампания.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.