1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Русия е откраднала украинска пшеница за 1 млрд. долара

Русия е откраднала украинска пшеница за 1 млрд. долара

През настоящата година украинската реколта е достигнала 26,5 милиона тона

През изминалото лято Русия е откраднала близо 6 милиона тона украинска пшеница на стойност минимум 1 милиард долара. Това доказват сателитни снимки, анализирани от службата на НАСА за мониторинг на посевите по света.
 
От американската космическа агенция изчисляват, че през настоящата година украинската реколта от зимна пшеница е достигнала 26 и половина милиона тона. Това са над 6 милиона тона по-малко, отколкото през рекордната 2021-та, но отговаря на средното за предишния петгодишен период. До 22% от посевите с пшеница украинските стопани не са имали достъп, тъй като тези ниви са били в окупираните от руските части области.
В тези от Русия контролирани региони това лято са ожънати около 90 на сто от площите, засети с пшеница. Останалите 10% са по протежение на фронта и са останали неприбрани, или са изгоряли при боевете. На сателитните снимки, прегледани от НАСА и учени от американски и френски университети, както и от украинското земеделско министерство, неожънатите площи се различават ясно от нивите, от които реколтата е била прибрана.
 
По данни на агроведомството в Киев през тази стопанска година Украйна е изнесла около 7 милиона тона пшеница, милион и половина тона ечемик и близо 10 милиона тона царевица. Украинският експорт е с една трета по-малък, отколкото през предишния сезон. От началото на август, когато заработи черноморския коридор, повече от 500 кораба с над 12 милиона тона зърно и други селскостопански продукти на напуснали украинските пристанища. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.