1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Русия иска да подари 300 000 тона минерални торове на бедни държави

Русия иска да подари 300 000 тона минерални торове на бедни държави

Към днешна дата в Русия има ограничения за износ на торове, чиито срок наскоро беше удължен до 31 декември

Москва иска да подари 300 000 тона изкуствени торове, блокирани в европейски пристанища заради санкциите, на бедни държави в Африка. Президентът Владимир Путин поставя обаче едно условие – Европейският съюз да облекчи ограниченията.
 
На срещата на върха на Шанхайската група в Узбекистан Путин се оплака, че Западна Европа е отменила само частично санкциите, които спират руския износ на торове и упрекна ЕС в егоизъм. По думите му Брюксел разрешава само на страните членки да купуват руското производство, но не разрешава то да достигне до бедните държави. Проблемите с продоволствената сигурност били създадени от Запада и сега той се опитвал да ги реши на чужд гръб, посочи руският президент тогава. Да се разреши достъпът на руски торове до световния пазар беше част от споразумението за коридора през Черно море, сключено през юли между Украйна, Русия, Турция и ООН. 
 
Към днешна дата в Русия има ограничения за износ на торове, чиито срок наскоро беше удължен до 31 декември. Разрешен е експортът на максимум 8,3 милиона тона азотни и почти 6 милиона тона други торове. Квотите бяха въведени още миналата година.
 
В момента на европейския пазар азотните торове се продават за 880 евро на тон, със 100 евро повече, отколкото през август. Амониевите торове струват 690 евро, при 660 през миналия месец, а фосфатните съединения се продават за 990 евро на тон. Тази цена е с 60 евро по-ниска от августовската. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.