1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Русия с по-добра реколта от захарно цвекло

Русия с по-добра реколта от захарно цвекло

Резултатите се дължат основно на разширените площи

Производството на захар в Русия през новата стопанска година, която започна на 1 август, ще достигне 5,8 милиона тона, прогнозират от московското агроведомство. През миналата година количеството беше паднало от 7,9 на 5,5 милиона тона.
 
След като заради слабото производство през 2020-та цените на захарта в Русия отбелязаха сериозен ръст, сега се очаква количеството да успокои пазара. Прогнозираните 5,8 милиона тона ще бъдат достатъчни, както за покриване на собствените нужди на Федерацията, така и за износ в неголеми размери.
 
По-добрите резултати се дължат основно на разширените с 9% до 1 милион хектара площи, засети със захарно цвекло. Експерти смятат, че това е оптималният размер, тъй като при повече ниви има опасност от свръхпроизводство и спад на цените, както на суровината, така и на захарта.
Статистическите данни показват, че в сравнение с 1997 година сега руските стопани прибират 6 пъти повече захарно цвекло. Между 2016-та и 2019-та имаше свръхпроизводство, позволило на страната да изнесе 1,5 милиона тона захар, най-вече Общността на независимите страни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.