1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. С 18 бази на територията на цялата страна, Грейнстор е най-големият зърносъхранител на Балканите, който продължава да се развива, стъпвайки и на нови пазари с офиси в Гърция и Румъния

С 18 бази на територията на цялата страна, Грейнстор е най-големият зърносъхранител на Балканите, който продължава да се развива, стъпвайки и на нови пазари с офиси в Гърция и Румъния

В повечето страни по света зърната са най-важната храна за населението. Освен това те имат силно изразен сезонен характер на производство. Това означава, че за да се осигури необходимата храна за световното население, по-голямата част от глобалната продукция на пшеница, царевица, ечемик, ориз, сорго и просо трябва да се съхранява за дълъг период от време, вариращ между месец до повече от година. От изключително значение е начинът и качеството на съхранение на зърното, за това и в Грейнстор в продължение на години развиват богата мрежа от бази за зърносъхранение на национално ниво. По този начин фермерите получават предимствата от това да имат зърнобаза във всяка точка на страната без да се сблъскват с всички евентуални негативи от притежанието на такива. 

grainstore

Благодарение на дългогодишния опит на пазара на зърнени и маслодайни култури компанията поддържа множество контакти и позиции със земеделски производители, преработватели, износители и търговци в цяла България и региона. Това, съчетано с доброто познаване на пазарите и старанието им за гъвкавост, им спомагат винаги да предлагат добри и актуални условия.

Интересен факт е, че Грейнстор имат възможност да приемат зърна в обектите си, част от които са в близост до морските и речни пристанища и до границите с всички съседни страни,  да ги извозват от зърнобаза или директно от място след жътва от нивата. Големият им складов капацитет и неизменния вътрешен принцип, че анализират всеки един камион със зърна при неговия вход и изход от всяка една база, позволява да сортират по качество и да изготвят хомогенизирани партиди, базирани на конкретни нужди на различни преработватели и производители.

Зърнопроизводителите са облагодетелствани от удобството на преносимите специализирани лаборатории, с които търговските екипи могат на място да анализират зърното и да получат адекватна цена за своя труд.

Цялата информация за качество и количество зърна от специализираната компютърна ERP система, с която са снабдени и обвързани всички бази и техните лаборатории, спомага за вземането на бързи и адекватни решения в иначе бързо променящата се пазарна ситуация.

Спокойно можем да обобщим, че са малко фирмите, които разполагат с такава гъвкавост и комплексност на предлаганата услуга.

Грейнстор упражняват и още една дейност, в макар и малък, кажи речи бутиков, както е модерно да се казва последно време, завод за производство на висококачествени фуражи. Бидейки специалисти в съхранението, намирането и окачествяването на зърна, няма как да не знаят какво правят и в подготовката на храна за животните.

В едно от своите интервюта пред в. Капитал, собственикът и управител на Грейнстор Стоян Вълев цитира Рей Крок, който е казал, че „Докато си зелен – растеш. Когато узрееш, започваш да се разваляш“. Очевидно в Грейнстор приемат това за даденост и си поставят много амбициозни цели. През 2021 закупиха зърнобаза номер 18 в Свиленград и 10 от общо 30 планирани зърновоза. Компанията продължава с мащабните си инвестиции и във високотехнологично оборудвани лаборатории за специфичните анализи на зърна и ЕРП система, с която управлява в реално време всяка една част от дейността си. През 2022г. вече работят активно над закупуване на 2 бази в Гърция и изграждане на търговски екипи в трите земеделски района на страната. Насочили са поглед и към Румъния, като до края на годината се надяват да навлязат активно и да закупят зърнобаза около Констанца. Споделят също, че силно вярват в екипът и амбицията, които ще ги водят по пътя на успешното развитие като силен участник на Балканския пазар.

Грейнстор ще вземат участие и в изложението Бата Агро 2022г. в Стара Загора и ще можете да се запознаете с тях на място.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.