1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Съдят френска активистка за разкриване на нарушения в лозарството

Съдят френска активистка за разкриване на нарушения в лозарството

Ищците искат обезщетение в размер на 450 000 евро

Френска екоакитивстка е изправена пред съда в Бордо с обвинение, че е уронила престижа на целия лозарски регион. Ищците искат обезщетение в размер на 450 000 евро заради твърденията, че в голяма част от вината, произвеждани в региона, има следи от опасни пестициди.
 
В Бордо се правят едни от най-прочутите френски вина. В региона има биостопани, но конвенционалните са мнозинство. Част от работещите с традиционните методи изби рекламират вината си с фразата, че имат "висока стойност за околната среда".
 
В свое разследване Валерѝ Мюра, която е дъщеря на лозари, разкрива, че в повечето случаи този рекламен девиз е измама. Във взети от нея проби от 22 изби, използващи словосъчетанието, независима лаборатория открива следи от вещества, за които има съмнения, че увреждат хормоналната система на човека, или са опасни за водните организми. В своя доклад лабораторията изброява 28 различни съединения, като в някои от изследваните бутилки са открити повече от 15 вещества.
 
Браншовият съюз на лозарите и винарите в Бордо настоява публикуваните резултати да бъдат премахнати от всички медии, тъй като не само не отговарят на истината, но и уронват престижа на региона. Освен това те искат Мюра да плати обезщетение 450 хиляди евро.
 
"Използването на отровни вещества в конвенционалното лозарство е често срещано явление и казването на истината не е престъпление", коментират експерти. Според Института по околна среда в Мюнхен процесът в Бордо ще хвърли светлина върху методите на стопаните там и ще изложи на показ целия проблем с пестицидите.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.