1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 02-08.04.2021

Седмична агрометеорологична прогноза 02-08.04.2021

Критични минимални температури за овощните видове, напреднали във фенологичното си развитие не се прогнозират

През следващия седемдневен период агрометеорлогичните условия ще се определят от стойности на средноденонощните температури, които ще позволяват активното протичане на вегетационните процеси при земеделските култури. В началото на април критични минимални температури за овощните видове, напреднали във фенологичното си развитие не се прогнозират.

През периода при пшеницата и ечемика в Южна България ще се наблюдава фаза вретенене. При посевите в Дунавската равнина ще протича фаза братене, преход към вретенене и начало на вретенене. При овощните видове наблюдаваните фенологични фази ще са разпукване на пъпките, бутонизация и цъфтеж. При лозата ще се осъществява сокодвижение и набъбване на пъпките.

 През периода ще се създават условия за извършване на сезонните агротехническите мероприятия - сеитбата на слънчоглед и предсеитбени обработки на площите за пролетни култури. При трайните насаждения продължават третиранията срещу струпясване по семковите видове, срещу ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите и къдравост по прасковата. За постигане на максимален ефект от пръсканията, растителнозащитните дейности да се извършват в тихо време при допустима скорост на вятъра до 2-3 m/s.

             Прогнозираните валежи през първите дни от периода временно ще ограничават възможностите за извършване на агротехническите дейности.

             Драгомир Атанасов

            Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.