1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 16-22.04.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 16-22.04.2021 г.

През периода при пшеницата и ечемика масово ще протича фаза вретенене

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от нестабилно време с чести валежи и поднормени средноденонощни температури при които ще протичат вегетационните процеси при земеделските култури.

През периода при пшеницата и ечемика масово ще протича фаза вретенене, а на отделни места в Дунавската равнина ще се наблюдава братене и преход от братене към вретенене. В тези фази посевите трябва да се обследват за появата, плътността и степента на развитие на някои иконимически важни болести и неприятели – брашнеста мана, обикновена житна пиявица и обикновен житен бегач. При зимната рапица ще се осъществяват образуване на разклонения и поява на цветните пъпки. При трайните насаждения наблюдаваните фази ще са от набъбване и разпукване на пъпките до цъфтеж и разлистване. В началото на периода в котловинните и високите полета на Западна България има вероятност за отрицателни минимални температури и създаване на условия за образуване на слани и нанасяне на повреди по овощните видове.

Честите, на места и значителни валежи през периода ще ограничават възможностите за работа на полето и извършването на сезонните агротехнически дейности – предсеитбени почвообработки на полетата и сеитбата на пролетните култури (царевица и слънчоглед). Нестабилното време ще възпрепятства и провеждането на растителнозащитните пръскания при земеделските култури.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.