1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 30.07.-05.08.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 30.07.-05.08.2021 г.

Снимка:

В средата на първото десетдневие на август слънчогледът на отделни места в южните райони ще встъпи във фаза узряване

През следващия седемдневен период агрометеорологините условия отново ще се определят от сухо и горещо време, а в по-голямата част от полските райони – и при задълбочаващ се дефицит на почвена влага. Прогнозираните екстремно високи максимални температури, до 38-40°С, ще нарушават нормалния ход на вегетационните процеси, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчукови култури от късното полско производство.

В началото на август дефицитът на почвена влага ще налага повишаване на поливните норми при вторите култури и при по-късните хибриди царевица, при които ще се осъществява формиране и наливане на зърното. През периода при средноранните хибриди царевица ще се наблюдава фаза млечна зрелост, а при ранните - преход от млечна към восъчна зрелост. В средата на първото десетдневие на август слънчогледът на отделни места в южните райони ще встъпи във фаза узряване.

През следващия период на места в Дунавската равнина, в част от централните и южните райони на страната (Плевен, Ловеч, В.Търново, Свищов, Русе, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Сливен), където през последните две десетдневия не са регистрирани валежи, задълбочилото сезасушаване ще постави под въпрос оцеляването на част от късните пролетните култури отглеждани при неполивни условия. В тези райони отсъствието на влага и в по-дълбоките почвени слоеве ще се отрази неблагоприятно на късните сортове овошки и лози, които са в процес на наедряване на плодовете.

В началото на август остава висок риска от възникване на пожари и условията ще бъдат неподходящи за приключване жътвата на пшеницата и за провеждане на механизирани почвообработки.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.