1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сектор зърнопроизводство се справя сам без помощ от държавата

Сектор зърнопроизводство се справя сам без помощ от държавата

Няма феърплей при секторното подпомагане

„Най-добрата помощ за зърнопроизводителите е пазарът. Ако имаме възможност да продаваме на борсова цена, ще имаме възможност да закупим и торове, иначе ще се получи изкривяване. Египет има нужда от пшеница, а страната е един от най-големите доставчици за прекурсори за производство на тор. По този начин срещу пшеница ние може да си осигурим материали за производство на тор.“ Това коментира председателят на НАЗ Костадин Костадинов на форум на списание Мениджър „Отговорни производители - Иновации за стабилен растеж“.

Той отбеляза, че с избухването на войната между Русия и Украйна са настъпили редица промени. С нарастващите цени на торовете от септември 2021 г. и заради енергийните проблеми в момента зърнопроизводителите плащат за тон около 1 800 лв. срещу 400 лв. преди една година. „Затова произвеждаме по-скъп продукт“, поясни зърнопроизводителят.

„Голямото бягане с препятствия пред земеделието е трупано през годините на прехода до сега - в администрации, в браншовите организации“, посочи още Костадинов. Той увери, че посевите в момента са в много добро състояние. „Наторили сме. Нашата работа е да си подсигурим средствата за консумативи за следващата реколта и след два месеца да се получи едно количество зърно, защо не по-добро от миналата жътва.“

Миналата година България е поставила рекорд в производството на зърно - над 7,5 млн. тона. По думите му около 500 хил. т от зърното е в мелници и хлебозаводи и до 700 хил. т в търговци, така че има достатъчно количество до нова реколта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.