1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ще остане неизкупен розов цвят през тази година в България

Ще остане неизкупен розов цвят през тази година в България

Работи се върху покриване на част от разходите от страна на държавата

- Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев коментира темата за събирането на розов цвят в България. Какво се случи с кампанията по прибиране на производството, каква помощ ще получат родните розопроизводители?

"Работим върху дотация на цената с около 30 стотинки, а по отношение на фирми, които са изкупували розов цвят - на цена 2 лева. Стараем се с тази мярка включително да вдигнем изкупната цена, само разбирате. Не е нова мярката, в интерес на истината, както и точните цифри ще станат ясни, но стремежът е 100 лева на декар за земеделски производители, които не са продали розов цвят. Това не е малка субсидия, най-вероятно не е и голяма, но това е кърпене на кръпки, но пак е важно, защото един земеделски производител, ако го оставиш на произвола, той просто ще изкара розата. Помежду другото това се случва циклично на всеки около седем години по статистика. Този път нека вземем мерки, за да не се случва следващите седем години."

- Ще спаси ли тази мярка кампанията по събиране на розов цвят?

"До някаква степен, да, но като цяло, истината е, че ще остане неизкупен цвят. Такава е конюнктурата на пазара. То е логично. Бутиковите стоки, които са от парфюмерийната промошленост, при положение, че си седяхме всички една година вкъщи, нямат потребление. Доста от по-малките, включително от сектори, които имат специфики и са свързани със специфично потребление, когато примерно, не си в заведение, не си в как да кажа по-публична среда търсенето е сринато." 

Автори: Г.Куситасев и Д. Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.