1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ще постигнат ли братя Райчеви добиви от над 2,5 тона царевица от декар

Ще постигнат ли братя Райчеви добиви от над 2,5 тона царевица от декар

Върховите резултати са цел на проекта „Царевицата – царицата на полето“

Повече от 11 години брандът Декалб, вече част от Байер Груп, е участник в проекта „Царевицата – царицата на полето“ под ръководството на херболога проф. Тоньо Тонев. Байер България е традиционен партньор и на братя Райчеви от пловдивското с. Крумово, където съвместно извеждат демонстрационни опити.

В края на април т.г. на техните площи бяха засети 11 хибрида Декалб. Някои от тях разпознаваеми, като рекордьора за миналата година с 1740 кг/дка ДКЦ 5685, с влага на зърното 14,5%, и два продукта с премиери през миналата пролет: ДКЦ 5092 и ДКЦ 6092, предназначени за интензивно отглеждане. Редом с тях бяха засети и едни от най-новите попълнения в портфолиото на Байер, а именно: ДКЦ 5016, ДКЦ 5206, ДКЦ 5404 и ДКЦ 5911. Това са хибриди за високoинтензивна среда на отглеждане при поливни условия, отличаващи се с много добър агрономически пакет, адаптивност, висок добивен потенциал и отлично поведение при засушавания.

DKC 5016 – отн. зрелост RM – 100 дни;

DKC 5206 - отн. зрелост RM – 102 дни;

DKC 5404 – отн. зрелост RM – 104 дни;

DKC 5911 – отн. зрелост RM – 109 дни

Целта на настоящия опит е да бъдат достигнати резултати от над 2,5 т/дка царевица.

През 2014 г. от полетата на Братя Райчеви от бранда Декалб е прибран добив от 2 т/дка.

Оттогава до днес добивните нива от царевицата в глобален мащаб са се повишили в значителна степен. В настоящия момент световният рекорд от културата е 3 867 кг/дка, което е с около 22 % повече отпреди 7 години. Логичен е въпросът реалистична ли е тази цел. Университетът на Илинойс в САЩ посочва 7 ключови фактора, които определят добива от царевицата. Това са: климат, количество азот, генетика, гъстота на посева, предшественик, обработка и растителната защита.

Пловдивският район е подходящ за отглеждане на късни хибриди царевица при поливни условия поради географска даденост за натрупване на необходимата температурна сума. Сухите периоди ще бъдат компенсирани чрез напояване, а нужният азот ще бъде осигурен с внасяне на 45 кг активно вещество на декар. Хибридите са третирани с Акселерон, съдържащ фунгицида Редиго М и биологичната съставка В 360. Това е стимулант, които подпомага микоризата между почвените гъби и корените на растенията.

Гъстотата на посева е 8 500 растения за реколтиране. На полето ще бъде приложена хербицидната комбинация

Мерлин Флекс и Капрено в дози от 25 мл/дка. Целта е пълноценен и продължителен контрол върху житните и широколистните плевели от сеитба до прибиране на реколтата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.