Ще постигнат ли братя Райчеви добиви от над 2,5 тона царевица от декар

Върховите резултати са цел на проекта „Царевицата – царицата на полето“

Повече от 11 години брандът Декалб, вече част от Байер Груп, е участник в проекта „Царевицата – царицата на полето“ под ръководството на херболога проф. Тоньо Тонев. Байер България е традиционен партньор и на братя Райчеви от пловдивското с. Крумово, където съвместно извеждат демонстрационни опити.

В края на април т.г. на техните площи бяха засети 11 хибрида Декалб. Някои от тях разпознаваеми, като рекордьора за миналата година с 1740 кг/дка ДКЦ 5685, с влага на зърното 14,5%, и два продукта с премиери през миналата пролет: ДКЦ 5092 и ДКЦ 6092, предназначени за интензивно отглеждане. Редом с тях бяха засети и едни от най-новите попълнения в портфолиото на Байер, а именно: ДКЦ 5016, ДКЦ 5206, ДКЦ 5404 и ДКЦ 5911. Това са хибриди за високoинтензивна среда на отглеждане при поливни условия, отличаващи се с много добър агрономически пакет, адаптивност, висок добивен потенциал и отлично поведение при засушавания.

DKC 5016 – отн. зрелост RM – 100 дни;

DKC 5206 - отн. зрелост RM – 102 дни;

DKC 5404 – отн. зрелост RM – 104 дни;

DKC 5911 – отн. зрелост RM – 109 дни

Целта на настоящия опит е да бъдат достигнати резултати от над 2,5 т/дка царевица.

През 2014 г. от полетата на Братя Райчеви от бранда Декалб е прибран добив от 2 т/дка.

Оттогава до днес добивните нива от царевицата в глобален мащаб са се повишили в значителна степен. В настоящия момент световният рекорд от културата е 3 867 кг/дка, което е с около 22 % повече отпреди 7 години. Логичен е въпросът реалистична ли е тази цел. Университетът на Илинойс в САЩ посочва 7 ключови фактора, които определят добива от царевицата. Това са: климат, количество азот, генетика, гъстота на посева, предшественик, обработка и растителната защита.

Пловдивският район е подходящ за отглеждане на късни хибриди царевица при поливни условия поради географска даденост за натрупване на необходимата температурна сума. Сухите периоди ще бъдат компенсирани чрез напояване, а нужният азот ще бъде осигурен с внасяне на 45 кг активно вещество на декар. Хибридите са третирани с Акселерон, съдържащ фунгицида Редиго М и биологичната съставка В 360. Това е стимулант, които подпомага микоризата между почвените гъби и корените на растенията.

Гъстотата на посева е 8 500 растения за реколтиране. На полето ще бъде приложена хербицидната комбинация

Мерлин Флекс и Капрено в дози от 25 мл/дка. Целта е пълноценен и продължителен контрол върху житните и широколистните плевели от сеитба до прибиране на реколтата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.