1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Синджента приветства рекорден брой присъстващи на форума Fields of Innovation

Синджента приветства рекорден брой присъстващи на форума Fields of Innovation

Повече от 1700 посетители получиха възможността първи първи да видят нови сортове и технологии за полеви сензори

Синджента посрещна повече от 1700 гости на форума Fields of Innovation от 27 до 29 септември 2022 г. Посетителите се присъединиха към експерти в Grootebroek, Нидерландия, за да разгледат най-новите сортове зеленчуци от изследователската и развойна дейност, да видят лабораторията за патология на растенията и да бъдат първите, които ще пробват сензора за почва Interra® Scan.

„Развълнувани сме да посрещнем толкова много гости на това годишно събитие и е ясно, че те също са развълнувани да се присъединят към нас“, каза Аренд Шот, регионален директор за зеленчукови семена на Синджента за Европа, Африка и Близкия изток. „Тази година поставихме рекорд за посетители с хора, нетърпеливи да научат повече за нашите ключови разновидности и други иновации. Това се превърна в основна пресечна точка на производителите и техните клиенти, дистрибуторите и нашите селекционери, както и нашите продуктови и търговски екипи", подчерта той.

Демо полето от 40 декара включва повече от 550 сорта в 25 култури. Производители и гости от цял свят откриха, опитаха и обсъдиха нови сортове с екип от експерти в областта, които взеха предвид тяхното географско местоположение и стратегии за управление.

Салати Батавия: Комбинирайки атрактивен зелен, свеж цвят с хубава структура на растенията и много добро представяне на добрите и лошите страни, новият асортимент на Батавия е нещо, което трябва да обмислите. Отличава се с добра жизненост, устойчивост на завиване и изгаряне и висока устойчивост на гъбички по листата и почвата. Синджента се старае да предостави на производителите много възможности за избор на цвят на листата, скорост на растеж и екология, за да покрие всички региони и търсене.

Зеле, устойчиво на промени в атмосферните условия: С непрекъснато нарастващата заплаха от изменението на климата, производителите търсят сортове зеле, които издържат на атмосферните промени, като твърде много или твърде малко дъжд. Компанията показа своята гама от зеле Super Team, която се отличава с устойчивост на метеорологични натоварвания и вредители като Xanthomonas.

Лук, устойчив на мана: Синджента се радва да представи първия си лук, устойчив на мана, за европейски производители. Сортът Prediction дава на производителите спокойствие и потенциално по-високи добиви.

Спанак за всеки производител: Агрономите споделиха широк асортимент от сортове спанак, които отговарят на изискванията за преработка и свежи пазари. Сортовете комбинират полеви резултати – като хубави и много разнообразни форми на листа, цветове, изправени растения, дебели листа и добър потенциал за добив – с висока устойчивост на болести като Stemphylium и Peronospora.

Бяла и двуцветна сладка царевица: Нови за европейския пазар бели и двуцветни сортове сладка царевица се отличават със супер сладки зърна, перфектни още от кочана за барбекю в задния двор. Експертите показаха тези нови въведения и как се представят при различни условия по света. Белите и двуцветните сортове растат подобно на жълтата прясна пазарна сладка царевица, която е по-често срещана в Европа.

„Нашият неуморен ангажимент за намиране на решения за производителите никога няма да се промени“, каза Аренд Шот. „Технологиите, които демонстрирахме на Fields of Innovation, са доказателство, че искаме да работим ръка за ръка с производителите, за да разрешим предизвикателствата, пред които са изправени всеки сезон, за да можем да станем техен истински партньор в предизвикателната им работа да изхранват света", допъдопълни той.

Селекция за устойчивост на болести

Синджента приветства селекционери и изследователи на полето, за да покажат опита с патологията на растенията. Тук те обясниха многото стъпки, които предприемат, за да осигурят успех при въвеждането на устойчиви сортове. Например при зелевите култури са необходими 12 до 20 години изследвания, опити и развитие, за да се донесат нови сортове в полетата на производителите.

„Селектирането за устойчивост е както наука, така и изкуство“, каза Ян Бруин, ръководител на Syngenta Trait Development, Зелеви култури. „Науката е очевидна във всяка стъпка, ние комбинираме, работим с растителната биология и разбираме генетиката. Изкуството взема цялата тази информация и я използва по начин, който създава стойност. Намирането на тези комбинации често изисква креативност и близко разбиране на нашите клиенти и крайните потребители.“

Технологията и наличието на правилните експерти ускориха процеса на селектиранеи позволиха по-голям успех. Чрез използването на технология за молекулярни маркери, селекционерите могат да внедрят устойчивост в своите сортове по-бързо. Това позволява повече цикли на реколтата годишно, което означава по-бърз нов напредък в развъждането.

Това също означава, че селекционерите могат да кръстосват желани черти в модерни сортове с по-голяма скорост от по-старите методи. Например, ако селекция иска да въведе черта за устойчивост на фузариум, това отнема четири до пет години, вместо около седем или осем години.

„Ние работим усилено всеки ден, за да намерим решения като нови характеристики на устойчивост за производителите“, добави Бруин. „Беше вълнуващо да говоря с производителите и да им покажа част от работата зад устойчивите сортове, които отглеждат.“

Поглед в TechZone

За първи път събитието включва TechZone: авангардни технологии, които помагат на производителите да бъдат по-продуктивни, по-печеливши и по-устойчиви. Експертите представиха Interra® Scan, сензора за биоразнообразие и сензора за почвени насекоми EDAPHOLOG.

Interra® Scan беше пуснат на пазара по време на Fields of Innovation и е първата услуга на Синджента за здравето на почвата, която предоставя нова технология за доставяне на хранителни вещества,и въглеродни карти на почвата , за да определят точно състоянието на почвата и поддържането на хранителни вещества .

„Interra® Scan създава карти с висока разделителна способност, достъпни от компютрите на производителите чрез платформата Interra® Scan“, обясни Марк Хол, ръководител на отдела за устойчив и отговорен бизнес в Синджента.

„Технологията за откриване осигурява картографиране на всички обичайни свойства на хранителните вещества, включително рН, текстура на почвата, органична материя, въглерод и капацитет за обмен на катиони, както и надморска височина и наличност на вода в растенията – всичко това предлага над 800 референтни точки за данни на хектар. Това е еквивалент на пълен медицински преглед за хората, но е за почвата.

Сензорът за биоразнообразие беше представен за първи път на световния форум за биоразнообразие и включва 24/7 мониторинг на биоразнообразието, който автоматично, автономно и надеждно идентифицира повечето видове. Тези данни могат да помогнат да се покаже какво е налице в полето днес и какво означава това за биоразнообразието като цяло.

TechZone също така представи сензора за почвени насекоми EDAPHOLOG, който помага да се демонстрира здравето на почвата на нивите и цялостното разнообразие на екосистемите.

Това ежегодно събитие е едно от най-важните за Синджента и производителите го очакват с нетърпение всяка година. Очаквайте повече информация относно това, което се случи на открития ден, като следвате Синджента във Facebook или на нашия уебсайт syngenta.bg.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.