1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Синя китка при слънчогледа

Синя китка при слънчогледа

Наблюдения от сезон 2022 г. и генетиката като средство за справяне с проблема

По последни данни в следващите няколко години се очаква повече от 50% от площите със слънчоглед в Европа да бъдат засегнати от синя китка. От известните седем раси на паразита до момента, днес можем да наблюдаваме отблизо масовото разпространение на раса G и по-агресивните ú популации, отбелязани като G+, като се отчита реална възможност паразитът да развие три нови раси в следващите 10 години.

КЪДЕ ПАРАЗИТЪТ ЕВОЛЮИРА В НОВИ РАСИ?

Семенарските компании непрекъснато извеждат мониторинг за разпространението на паразита, включително и в България. На тази база логично всеки производител може да направи своите актуални препоръки за най-подходящ хибрид слънчоглед за съответния регион на страната.

Получените през последните 10 години резултати показаха високия потенциал за генетична изменчивост на паразита и динамиката на промяна на неговия расов състав по области.

Сред най-засегнатите от раси на синя китка, и то по-агресивни от раса Е, са най-вече регионите на Централна Южна България и централните и североизточни райони на Северна България.

На множество локации при мониторинга са идентифицирани огнища и отделни микрорайони с раси F и G на паразита.

През последните 7 години изследваните полета, свързани с раса E, представляват все по-малък процент от общия брой изследвани проби от България, както за текущия сезон 2022 г., така и за целия период на мониторинга. Това съответства на масовото разпространение на раса G в засегнатите райони на страната, а също така наличието на множество микрорайони, силно засегнати от по-агресивните популации (G+).

Резултатите, получени в някои райони през последните две години, провокират интереса към настъпващите промени в популациите на паразита и вероятност от поява на нова раса в близко бъдеще.

графика LG

Източник: изведен опит от фирма Лимагрейн България

 

КАК ДА СЕ ОГРАНИЧИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА СИНЯ КИТКА?

Няколко са добрите земеделски практики, които целят подобряване на фитосанитарното състояние на полетата и постигане на целевите производствени резултати:

•       Избор на хибридслънчоглед с нужната толерантност спрямо наблюдаваните раси в района. Безспорен факт е, че генетическата защита срещу паразита е едно от най-ефективните, а и устойчиви и екологосъобразни решения.

•       Избягване на краткия сеитбооборот и прекалено ранните срокове на сеитба (за поникване семената на паразита изискват влажност и Т° сума от 20-25°С).

•       Поддържане на добра запасеност на почвата с фосфор, тъй като това ограничава прихващането на паразита към гостоприемника.

•       Заразените полета да се реколтират последни.

•       Почистване на машините и инвентара след работа на полета с доказана зараза от синя китка.

 

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ДОБИВА ОТ СИНЯ КИТКА

Производителите на семена непрекъснато се стремят да надграждат генетиката, която предлагат. А за да акцентират върху поколението, което притежава освен надграден добивен потенциал, но и генетическа защита срещу паразита синя китка, отиват още по-далече, развивайки цели технологични направления, в които попадат хибридите с най-сериозно ниво на подобна защита.

Технологията SUNEO е добър пример за горното. Тя е патентована от един от големитесветовни производители на слънчогледови семена и дава по-добра защита на добива от синя китка при културата в комбинация с технологиите Клиърфийлд и Клиърфийлд Плюс, като тази комбинация води до по-добра рентабилност в дългосрочен план.

На снимките се вижда отчетливо разликата между хибрид от ново поколение в технологиите SUNEO и Клиърфийлд, който е в директно сравнение с хибрид, който не притежава нужната толерантност (в случая тя е до раса Е и резултатът в дясната част на снимката е показателен за сериозността на проблема).

Кадрите са снимани с дрон край с. Гешаново, обл. Добрич, по време на фестивала Ден на полето 26-28 юли 2022 г., организиран от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.