1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. СОФРУ CS винаги дава 1 тон/дка

СОФРУ CS винаги дава 1 тон/дка

Открит полски ден на Lidea край Згалево и Пордим

Lidea събра земеделци в района на Плевен на поле между Пордим и Згалево, за да покаже постиженията си в зърнено-житната селекция.

„На полето сме заложили утвърдени продукти, между които топ селекцията ни – сортът СОФРУ CS, който е един от най-разпространените в България. Всяка година земеделците разчитат на него поради изключителната му стабилност и адаптивност“, разказа Станой Михов, продуктов и технически мениджър в Lidea. Предимството на СОФРУ CS е, че е с ранна вегетация. „Ние за рекорди не можем да говорим, защото рекордът се дава една година, един път. СОФРУ CS винаги дава по 1 тон/дка, разбира се, на хубаво поле, в хубава година. От 10 години обикалям един земеделец, каня го и най-накрая си купи семена. И ми се обажда и ми казва: От 30 години съм земеделец, от друга пшеница 1 тон не съм изкарвал никога“, разказа Делян Савов, регионален търговски мениджър в Lidea за Западна България.

Доайенът в земеделското производство Петьо Христов е сред гостите на открития полски ден. Семената на Lidea отлично кореспондират между цена, качество и добив, казва той. Всяка година задължително сее топ селекцията в житни - СОФРУ CS.

hristov-lidea

Петьо Христов, земеделски производител, с. Ракита

Сортът СОЛИНДО CS, който за трета година е в продажба, се отличава с най-високите добиви. „Сорт, който влезе много ударно, земеделците много бързо го припознаха, доволни са от качествените показатели и от добивите му“, подчерта Станой Михов.

Друг сорт, който също е сред лидерите, е ФЛАВОР CS – ранна, пшеница, устойчива на мозайка. Заради топлата есен нападенията от мухи и въшки са често явление, а те са вектори на вирусите, дори в някои райони се наблюдаваше масовост от нападение на вирози и именно този сорт дава гаранция и сигурност, че полетата ще бъдат чисти от мозайка.

Земеделецът Петьо Христов е фен и на рапицата ЕС ДЕЦИБЕЛ CL. Толкова бил голям интересът към семената, че миналата есен въобще не стигнали за него, със съжаление споделя той. „От 7-8 години я сея. За тази кампания съм поръчал семена по-рано“, уточни той.

„Lidea са наш много добър партньор в производството“, допълни друг гост на открития полски ден - Иванка Личева, агроном-технолог в ЗК „Славяни“ от гр. Славяново. „Получаваме от тях добри съвети както по отношение на технологията на отглеждане на житните ни култури, така и по отношение на предложенията им за семена. От доста време си партнираме, като един от сортовете, който предпочитаме и традиционно сеем, е СОФРУ CS. В нашата производствена схема сме включили МОНТЕКРИСТО CS и СОСТЕН CS, които се представят добре за нашите условия, а ние сме един микрорайон, в който и сушите се изявяват по-сериозно, понякога ни спохождат и градушки и други неблагоприятни условия, които би трябвало да ги съобразим, когато изграждаме сортовата си схема. В последно време предпочитаме сортове, които са сравнително ниски, предвид лесното освобождаване на площите от растителната маса, от друга страна - при нас високите сортове полягат. Но освен всичко, това са силно братящи сортове. Работим с по-ниски посевни норми от икономически съображения. Аз предпочитам осилестите сортове, които са по-устойчиви на някои икономически важни болести. Стоят добре на полето, дълго време са зелени и по-дълго време изхранват класа си и съответно това влияе на резултата“, подчерта Иванка Личева.
ivanka-licheva-lidea

Иванка Личева, агроном-технолог в ЗК „Славяни“, гр. Славяново

Миналата година на полетата на земеделската кооперация сортът МОНТЕКРИСТО CS дал 940 кг/дка. „Това за нас е необичаен резултат и сме доволни. Тази година ще разширим площите с него. Вече сме заделили участък за него за следващата производствена година и смятаме, че изборът ни е правилен предвид качествата, които е показал при нас в рамките на 2 години.“

Продуктовият и технически мениджър на Lidea посъветва земеделците добре да преценяват потенциала на полетата си и да залагат на сортове, които отговарят на тяхната почвена структура и климатични условия. Освен това никога да не разчитат само на един сорт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.