1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Стопаните очакват ниски добиви от картофи

Стопаните очакват ниски добиви от картофи

Производители на картофи очакват по-ниска реколта. Неблагоприятните климатични условия са причинили проблеми на културата. Наблюдава се разширяване на обхвата на икономически важните вредители – нематоди и картофен молец. Специалистите препоръчват да се извършват навременни и редовни технически мероприятия.

Картофопроизводителите си спомнят и миналата година - също с ниски добиви. Причините са както ниските добиви, така и високите цени на картофите за посев. Посадъчният материал е внос основно от Германия, Холандия и Франция. У нас се отглеждат сортове, подходящи за кухненска употреба и салатни сортове. Високите температури през юли и август вредят на производството. Културата се развива и расте до максимални температури от 26 градуса.

Картофената продукция у нас не успява да задоволи българското потребление.

От браншовата асоциация са притеснени, че е възможно да се наложи карантинна забрана за садене на картофи при увеличаване на разпространението на нематоди чрез семена. Националната асоциация на картофопроизводителите подава искане за увеличаване на срока и разширяване на обхвата за държавно подпомагане с цел превенция от карантинните заболявания. Асоциацията е получила положителен отговор от Агенцията по безопасност на храните за наличието на такава опасност. В отговор на това, производителите очакват земеделското министерство да нотифицира удължаване на подпомагането за сектора с още една година. Средствата ще бъдат вложени в превенция срещу икономически важните вредители. Цената на картофите се определя от главните европейски производители: Полша, Германия и Австрия. При висок добив там се очакват по-ниски цени у нас. Статистиката в Европа показва ръст на площите с 13%.

 

Автор: Елена Дочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.