1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Суша в Европа, САЩ и Индия заплашва зърнената реколта

Суша в Европа, САЩ и Индия заплашва зърнената реколта

Правителството в Делхи обмисля дали да не спре износа на пшеница

Безводието и високите температури във Франция, Германия, Съединените щати и Индия заплашват тазгодишната пшеничена реколта и водят до ново поскъпване на зърното. За това допринасят и трудностите, които Украйна изпитва при сеитбата и експорта.
 
Дългоочакваните валежи в Средния Запад на Съединените щати се оказаха далеч не толкова обилни, колкото се очакваше. Прогнозите за следващите няколко дни също не обещават дъжд, а това може да има фатални последствия за посевите.
 
Подобни проблеми изпитват фермерите във Франция и Германия, а в Индия температурите са толкова високи, че реколтата е на път да изсъхне, още преди да е ожъната. Затова правителството в Делхи обмисля дали да не спре износа на пшеница.
 
През следващите 10 дни във Франция също се очакват високи температури без почти никакви валежи. Експерти от земеделското министерство в Париж прогнозират непоправими щети за посевите в страната с най-голямо производство в Европейския съюз. Между 1 януари и 10 май във Франция са паднали 30% по-малко валежи от средното количество за последните 20 години. Това доведе дотам, че агроведомството понижи оценката си за състоянието на посевите, определяни като "добри", с 2 пункта до 89%. А Европейската комисия прогнозира, че пшеничената реколта в Съюза ще достигне само 130 милиона тона, като складовите наличности ще се свият до 12,5 милиона тона, най-вече заради очаквания рекорден износ в размер на 40 милиона тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.