1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Суша застрашава посевите в Южна Европа

Суша застрашава посевите в Южна Европа

В тези части от континента подпочвените води в момента са под средното за сезона

Южна Европа като цяло и западните региони на Средиземноморието в частност са застрашени от суша, която може да увреди посевите. Това се казва във февруарския бюлетин на МАРС, Европейската служба за наблюдение на посевите.
 
В останалите части на Европа зимните култури и затревените площи са в добро състояние, отчитат експертите. Засега липсата на валежи в някои региони на западна и централна Европа все още не е дала негативно отражение, но ако не настъпи промяна, особено в южна Франция, Испания и Португалия, сушата може да окаже негативно влияние. Към застрашените региони спада и северозападна Италия.
 
В тези части от континента подпочвените води в момента са под средното за сезона, а водохранилищата, използвани за напояване, са със силно намален обем. Затова фермерите там с нетърпение очакват пролетните дъждове, които да напълнят язовирите и да възстановят водния баланс на почвите.
До момента не са регистрирани щети от измръзване, но експертите виждат слаба устойчивост на посевите на ниски температури, особено в централна Европа – Германия, Полша и Чехия.
 
В северна Африка сушата вече е увредила посевите в части от Мароко, Алжир, Тунис и Либия, докато в Египет условията са сравнително добри. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.