1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Световната реколта от пшеница ще достигне 800 млн. тона

Световната реколта от пшеница ще достигне 800 млн. тона

Вижте какви са очакванията на Международния съвет за зърното

През сезон 2024/25-та световната реколта от пшеница ще бъде по-голяма от тазгодишната и ще достигне близо 800 милиона тона, очаква Международния съвет за зърното. Според лондонските експерти количеството ще надвишава с около процент и половина резултата от настоящата стопанска година, въпреки че площите ще се свият с 0,7 на сто до 222 милиона хектара.
 
В Европейския съюз нивите с пшеница ще бъдат в размер на 23,3 милиона хектара, което е най-малката площ за последните 4 години. Основната причина за това развитие са продължителните валежи в края на есента, които силно затрудниха сеитбената кампания за зимната пшеница, особено в Германия и Франция. В същото време в части от Испания е прекалено сухо за сеитба.
 
По-малка площ се очаква и за Русия. Там със зимна пшеница са засети около 28 милиона хектара, т.е. с 2,7 процента по-малко, отколкото за настоящия сезон. Към момента условията за развитието на растенията са добри, преди снега е имало достатъчно влага в земята. За Украйна се прогнозират само 6 милиона хектара, което е спад с 300 хиляди хектара. Намаление с повече от 5 на сто до 10 милиона хектара ще има и в Канада. В същото време фермерите в Съединените щати са разширили площите с 5,2 процента до 16 милиона хектара, най-вече в щатите с най-голямо производство, където условията са много добри.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.