1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Световното производство на зърно пада с 67 млн. тона

Световното производство на зърно пада с 67 млн. тона

Очаква се потреблението да се свие с 41 милиона тона

През сезон 2022/23-та световното производство на хлебна и фуражна пшеница и царевица ще се свие с 67 милиона тона в сравнение с предходната година. Това прогнозира американското земеделско министерство в своя февруарски доклад. Експертите смятат, че предлагането ще намалее със 75 милиона тона.
 
Очаква се потреблението да се свие с 41 милиона до 2 милиарда и 700 милиона тона. Това надвишава производството, в резултат на което световните запаси ще намалеят с 34 милиона тона до около 27 % от годишните нужди, най-ниското ниво от 6 години насам.
За пшеницата се прогнозира леко увеличение на общото количество, най-вече заради третата поред рекордна реколта в Австралия, която през настоящия сезон ще достигне 38 милиона тона. С 1 милион тона нагоре е коригирана и прогнозата за руската пшеница, от която сега се очакват 92 милиона тона. Потреблението ще нарасне с милион и половина тона, тъй като Канада, Европейският съюз и Русия ще увеличат производството на храни и фуражи. Китай и тази година ще остане най-големият вносител и към края на сезона ще държи 53% от световните запаси.
 
Основната причина за влошените очаквания за царевицата е сушата в Аржентина. Начело на износителите ще излезе Бразилия с 50 милиона тона, изпреварвайки Съединените щати, чиито експорт ще достигне 49 милиона тона. За Европейския съюз се очаква потребление в размер на 78 милиона тона, при собствена реколта от 54 милиона тона. Това означава, че Съюзът ще трябва да внесе 23 и половина милиона тона.
Прогнозата за соята в световен мащаб е за минус 5 до 383 милиона тона. Това са 7 на сто над миналогодишната реколта. Очаква се Китай да изкупи 96 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.