1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Торовете остават евтини поне до 2024 г.

Торовете остават евтини поне до 2024 г.

Това означава, че покупката на торове отново е на сметка

Цените на торовете ще останат ниски поне до края на 2024 година. Това прогнозират пазарните анализатори на голяма нидерландска банка, посочвайки, че евтини ще бъдат най-вече фосфатните и калиевите съединения.
 
В своя доклад експертите изтъкват, че в момента предлагането е голямо, докато търсенето е сравнително слабо. На базата на кошница от селскостопански продукти те изчисляват индекс за достъпността на торовете, който за пръв път от края на 2021 година насам е положителен. Това означава, че покупката на торове отново е на сметка.
 
Това ще бъде така най-малкото до есента на тази година, а дали тенденцията ще се запази, зависи от динамиката на търсенето в световен мащаб. Според прогнозата то ще достигне нивото от преди началото на войната в Украйна след две или три години.
 
От банката припомнят, че цените на азотните съединения винаги са били много волатилни, тъй като зависят до голяма степен от променливите цени на природния газ и петрола. Смята се, че до края на тази година цената на карбамида ще остане на сегашното ниво, но ще се покачи през 2024. Към момента фосфатните торове все още са по-скъпи от средното ниво за последните години, а това се дължи на слабия износ от Китай. Ако през второто полугодие Народната република възобнови експорта, цените отново ще тръгнат надолу.
 
Слабо остава и търсенето на калий. Въпреки че през последните месеци Бразилия и Индия засилиха вноса, тези сделки не успяха да спрат поевтиняването, тъй като предлагането остава високо, се казва в доклада. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.