1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Трихограма - 100 % биологична защита от вредители

Трихограма - 100 % биологична защита от вредители

Услугата се предлага за първи път у нас от Органик Инвест Биозащита

За първа година, благодарение на Органик Инвест Биозащита, у нас се предлага услугата биологична защита на културните растения чрез трихограма. Това е 100 процента биологичен метод, с висока ефективност, ниски разходи и завидна екологосъобразност.

Биозащита

Емилиан Диков, управляващ съдружник в Биоактив България, и Людмил Стоянов, търговски директор на Органик Инвест Биозащита (вдясно)

Трихограмата е биологичен агент, осигуряващ биологична защита на растенията. Това става като използваме силите на майката природа, за да се преборим с вредителите с помощта на полезни насекоми, разясни за Агро бг Емилиан Диков, управляващ съдружник в Биоактив България, официален партньор на Органик Инвест Биозащита. С него се срещнахме край софийското село Кубратово, на царевично поле, нападнато от царевичен стъблен пробивач и нощенка.

Биозащита
Биозащита

„Трихограмата е яйчен паразит, който паразитира върху яйцата на вредителите. В нашия случай това са царевичният стъблен пробивач и памуковата нощенка. Тези два вредителя могат да донесат загуба на реколтата от 20 до 80 процента. Това, което ние правим - внасяме на всеки хектар по 150 хиляди яйца, което означава, че ще се излюпят около 100 000 женски трихограми и всяка от тях ще снесе в първите два дни от 80 до 120 яйца. Това е микро оса с големина от 0,3 до 0,5 мм. Тя лети в радиус от около 25 метра. Така, създавайки една плътна популация от трихограма, ние не даваме възможност да се развие популация от вредители“, допълни Людмил Стоянов, търговски директор на Органик Инвест Биозащита. Третирането с трихограма може да стане с безпилотна или пилотирана авиация. Производителността на третиранията е голяма - сега 500 декара се пръскат за около час с един дрон или самолет. А амбициите на компанията са следващата година за по-малко от час да се покриват 2 000 декара. Освен това цената на трихограмата е в пъти по-ниска от третирането с инсектициди, подчертаха от Органик Инвест Биозащита.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.