1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Трудна година се очертава за етерично-маслените, очаква се изкупна цена под себестойност

Трудна година се очертава за етерично-маслените, очаква се изкупна цена под себестойност

„Ще продължат ниските изкупни цени, цени около и под себестойност и може да се очаква свиване на площите с някои култури", каза Николай Вълканов

Експерти прогнозират поредна трудна година за производителите на етерично-маслени култури. Пазарът на суровините премина през последните години през сериозни флуктуации. Това се отрази на производството и реализацията на продукцията. През 2018 година наблюдавахме рекордно високи цени на лавандуловото масло, килограм от етеричната течност достигна рекордните 240-250лв. Последва стремглавото увеличаване на площите с лавандула, най-вече в Добруджа. Две години след това пазарът започна да се балансира, но не в полза на производителите. Цените на лавандуловото масло през миналата година се свиха до 50-60 лева. Какво прогнозират експертите за тази година?
Николай Вълканов, анализатор и управител на фондация „Интелиагро“:

Николай Вълканов, анализатор и управител на фондация „Интелиагро“

Николай Вълканов, анализатор и управител на фондация „Интелиагро“


„Ще продължат ниските изкупни цени, цени около и под себестойност и може да се очаква свиване на площите с някои култури. Много е важно обаче секторът да бъде поставен на една здрава основа с някакъв вид самоорганизация, защото се вижда, че няма смисъл и няма нужда да се чака на организира или да решава някакви проблеми. Бизнесът трябва да си ги решава сам и да изисква от държавата."
По предварителни данни от Земеделското министерство площите с лавандула вече намаляват.
„Високите български стандарти, които бяха застрашени през последните години от производства с ниско качество, масла, които бяха с примеси, има много проблеми, които според мен секторът може да бъде двигател за тяхното решаване.“ 
Ескпертът напомни, че обединение между производителите на етерично-маслени култури ще помогне за по-голяма предвидимост на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.