1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Цените на суровия памук с 10-годишен връх

Цените на суровия памук с 10-годишен връх

Със започването на икономическото възстановяване след Ковид, търсенето на памук отчита голям ръст

Цените на суровия памук на международните пазари достигнаха 10-годишен връх, след като на борсата в Ню Йорк един паунд вече се продава за 1 долар и 30 цента. Анализатори очакват, че това развитие ще оскъпи текстилните изделия.
 
В сравнение с миналата година, цените сега са с около една трета по-високи. Това означава, че до началото на войната в Украйна, памукът е поскъпнал повече, отколкото суровини като царевица, пшеница или соя. А от началото на коронакризата, когато международните финансови пазари претърпяха сериозен срив, цената на памука е скочила повече от двойно.
Със започването на икономическото възстановяване след Ковид, търсенето на памук отчита голям ръст. Текстилните фабрики бързо се върнаха към нормалната си дейност, особено в Китай, Пакистан, Индия, Бангладеш и Турция, които са най-големите преработватели в света.
 
Допълнителен стимул идва от държавните програми за подкрепа на конюнктурата, които увеличиха финансовата ликвидност на потребителите и задвижиха пазаруването на облекла. Третият фактор за поскъпването е, че в много страни реколтата от памук през миналата стопанска година беше слаба, а складовите наличности са почти изчерпани. Към това трябва да се добави и сушата в Тексас и Оклахома, двата американски щата с най-голямо производство. При недостатъчна влага в почвата ще има проблеми за сеитбата, прогнозират експертите.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.