При добро отглеждане добивът стига до 150 килограма от декар
Увеличават се площите със смилянски фасул. Броят на производителите също расте. Това се дължи на добрата цена през последните години, която прави отглеждането му рентабилно, разказват фермери.
Банко Кичуков произвежда смилянски фасул от над 20 години. Отглеждането на културата е традиция за региона на Смилян. Когато това се прави по правилния начин и добивите са добри, коментира производителят.
При смилянския фасул няма болести и вредители. Не се правят пръскания. Има минимална употреба на торове. Важно за неговото качество е правилното съхранение.
При добро отглеждане добивът стига до 150 килограма на декар. Цената на едрия фасул е 10 лв за килограм, а дребният – между 8 и 9 лв.
Увеличеният интерес към отглеждане на смилянски фасул дава възможност регионът да се съживи и младите да се върнат в родните си места, надява се Банко Кичуков.
Автор: Светлозара Димитрова