1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. В Украйна 2 млн. хектара царевица останаха неожънати

В Украйна 2 млн. хектара царевица останаха неожънати

Догодина Украйна най-вероятно ще прибере много по-малка зърнена реколта

2 милиона хектара със сладка царевица в Украйна тази година са останали неожънати, съобщи агрокомисар Януш Войчеховски. Като причини той посочи военните действия, минираните ниви, недостига на гориво и липсата на работна ръка.
 
Друг голям проблем, пред който са изправени украинските земеделци е сушенето на прибраната реколта. Заради неотслабващите атаки от страна на Русия срещу инфраструктурата този процес вече е почти невъзможен, или е свързан с огромни разходи.
 
Догодина Украйна най-вероятно ще прибере много по-малка зърнена реколта, предупреди Войчеховски. На много места фермерите са обезкуражени и са прекратили сеитбената кампания, защото се опасяват от ниски изкупни цени на вътрешния пазар, както и от високите транспортни разходи и разрушенията от войната.
Допълнителни трудности фермерите изпитват заради високите цени на горивата и торовете. В повечето случаи стопаните не разполагат със средства, които да инвестират в новия производствен цикъл, а това неминуемо ще се отрази на световното предлагане на зърнени култури през следващите поне две години.
Според комисаря има опасност и за снабдяването на Европейския съюз със сладка царевица. Най-новите изчисления показват, че тазгодишната реколта в Съюза е слаба, увредена най-вече от горещото и сухо лято. В резултат тя е с 27 процента под миналогодишната. Затова се налага ЕС да внася все по-големи количества, достигнали за периода от юли до края на ноември рекордните 12 милиона тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.