1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. В земеделската кооперация в с. Бръшлен очакват високи добиви от Набуко, Каронте и Катуло

В земеделската кооперация в с. Бръшлен очакват високи добиви от Набуко, Каронте и Катуло

Александър Димитров: Сембодиа предлагат продукти за максимални резултати с минимални разходи

Италианските пшеници правят впечатление, независимо в коя част на страната са засети. Това важи и за землището на с. Бръшлен, където в производствен опит са заложени сортовете пшеница Набуко, Каронте, Катуло от портфолиото на фирма Сембодиа семена. Естествено, те се отличават от всички останали полета в района.

„Със Сембодиа работим от доста години. Започнахме с хранене на културите. Защо работим с тях ли? Защото това са хора, които откликват и дават конкретни предложения. При тях основната идея е не просто търговия, а да предложат индивидуална технология за всяко поле, да предложат конкретния продукт, с цел максимални резултати с минимални разходи“, заяви Александър Димитров, организатор производство в кооперацията в с. Бръшлен, и допълни: „Това ни е първа година, в която сеем тези три сорта по препоръка на Сембодиа. Впечатленията ни са, че стоят доста добре при тази суха зима и хладна пролет с превалявания. Сортовете много добре се представят при нашите условия, адаптирани са. За нас е един плюс, че ще може да разчитаме на нова генетика, на нови сортове, които да са по-добивни и с по-добри показатели.“

Най-добро впечатление прави сортът Катуло, допълни председателят на кооперацията. Сортът се оказа доста приспособим. И след зимата, и след стресовите ситуации реагира много добре.

Катуло и Каронте са пшеници с висок производствен потенциал, с високо качество на зърното, устойчиви са на най-важните икономически важни болести. За Каронте е характерен едър клас, с восъчен налеп. Катуло формира по-дребни растения, но с голям потенциал за добив. Набуко е премиум клас пшеница и е насочен към производство на бисквити и макарони.

 

На полето е приложена технология на хранене по препоръка на Сембодиа. Със сеитбата са вложени няколко вида течен тор: Амониев полифосфат – 4 л/дка, заедно с Микроплант БорАмин - течен бор с молибден и аминокиселини. Добавен е УАН 6 л/дка с Калиев Тиосулфат (КТС) - 1 л/дка. Приложен е цинк в хелатна форма, а след това има три подхранвания с азот. Използван е и Амониев сулфат нитрат - нов за страната тор, който все повече се налага и става все по-предпочитан в Европа. В края на март-началото на април е внесен 16 л/дка УАН. В края на април са добавени 7 л/дка УАН. Във фаза вретенене е приложен продукт с аминокиселини и екстракт от водорасли – Труено, с цел растенията по-лесно да преодолеят стресовите условия.

„По отношение на растителната защита в тази влажна пролет имаме внесен само един фунгицид. Според колегите от Сембодиа ще имаме доста добри показатели по отношение на качеството. Правим предварителни анализи - броене на класове, озърняване и тук виждаме един потенциал за доста висок добив. Смятам, че под 800-900 кг/дка няма да паднем“, уверен е Александър Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.