1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Великобритания забранява карбамида

Великобритания забранява карбамида

От Фермерския съюз са на мнение, че забраната ще дискриминира британските фермери

Пълна забрана за ползването на торове с карбамид обмисля да въведе британското правителство. Целта е намаляването на вредните емисии, но идеята среща острата съпротива на земеделците.
 
До 2030 година Обединеното кралство иска да намали емисиите от амоняк с 16 процента спрямо стойностите от 2005-а. Една от предпочитаните от властите опции за постигане на тази цел е забраната на торовете с карбамид. Против това намерение са повечето земеделски организации, които се опасяват, че без тези торове ще се лишат от голяма част от добивите. Те смятат, че пълната забрана е необоснована и призовават правителството да преразгледа предложението. От Националния фермерски съюз се застъпват за регулирано ползване на такива торове като се въведе времеви прозорец за прилагането им - от 15 януари до 31 март.
 
Земеделският министър Джордж Юстис смята, че подобно частично решение няма да бъде достатъчно. "Емисиите от амоняк от селското стопанство увреждат важни и чувствителни хабитати и представляват опасност за почвите и биологичното разнообразие. Освен това са вредни за здравето на хората", изтъква той. 
 
От Фермерския съюз са на мнение, че забраната ще дискриминира британските фермери и ще ги постави в неравностойно положение спрямо конкуренцията от чужбина, където подобни ограничения за карбамида не съществуват. Затова организацията настоява властите да гледат цялостната картина. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.