1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Великобритания обмисля нова стратегия за генното инженерство

Великобритания обмисля нова стратегия за генното инженерство

Природозащитниците на Острова са против евентуалната промяна на нормите

Обществена консултация относно бъдещите правила за генното инженерство стартира британското правителство. Според земеделския министър Джордж Юстис една евентуална промяна на стандартите би помогнала на фермерите да увеличат производството на храни.
 
През 2018 година Европейският съд в Люксембург реши, че новите методи на генно инженерство, сред които и т.нар. генна ножица, трябва да попаднат под същите правила като генните модификации, т.е. да бъдат до голяма степен ограничени. С излизането от Европейския съюз Великобритания вече не е обвързана с тези правила и би могла да прилага генната ножица за създаването на растения, които са устойчиви на болести, вредители и неблагоприятни метеорологични условия. "Така ще дадем на стопаните възможност да отглеждат по-големи количества здравословни и ценни храни", изтъква министър Юстис.
 
Природозащитниците на Острова са против евентуалната промяна на нормите и предупреждават, че все още няма достатъчно данни за дългосрочния ефект от генната ножица върху здравето на хората и околната среда. Затова и започнатата консултация ще се фокусира само върху генни промени, които не могат да се постигнат по естествен път или чрез традиционни селекционни методи. Подобни примери има в Япония, Австралия и Аржентина. Обществената консултация във Великобритания ще продължи 10 седмици и ще приключи на 17 март.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.