1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Високи резултати в Североизточна България с хибрид царевица DKC5092 от Байер

Високи резултати в Североизточна България с хибрид царевица DKC5092 от Байер

През 2022 година Байер излиза на българския пазар с четири хибрида под характеристиката FieldShield. Това са специално селектирани и подбрани хибриди характеризиращите се с изключително висока устойчивост на климатичен стрес и показващи впечатляващи резултати в интензивна среда. Това са хибридите DKC4098, DKC4611, DKC5016, DKC5092.

В стопанството на ЧЗС Иван Милев Стоянов избират да заложат на хибриди царевица Декалб, като генетика, която оправдава очакванията им за високи добиви и рентабилност на културата. Ето какво споделя земеделският производител Иван Милев:

 - Г-н Милев, на какви хибриди царевица залагате?

През последните няколко години се доверявам изцяло на хибридите на Декалб. Основно сея хибрида 5092 третиран с Акселерон Стандарт  и 5068 Акселерон Стандарт. Стабилни хибриди със стабилен добив.

 - Кой е Вашият фаворит сред хибридите на Декалб и какви са впечатленията Ви от него?

Миналата година за първи път заложих на 5092 третиран с Акселерон Стандарт. Тази година избрах отново него. Хибридът се отличава с изключително мощна коренова система и силен първоначален старт. Всички растения и кочани са еднакви в развитието си. Кочаните са здрави и при жътва не падат. По отношение на влагоотдаването, мога да кажа, че е отлично. При този хибрид ми направи впечатление, че се напада по-слабо от царевичен стъблопробивач. Листата му са гладки, което показва, че усвоява по-добре хранителните вещества, стоят по-изправени спрямо конкурентни хибриди, защото изпаряват по-малко вода и могат да се заложат повече бройки на декар.

 - Как се представи през тази година?

Въпреки, че последните дъждове бяха в края на юни, хибридът се държеше добре и се отличи със страхотен добив. На поле от 120 дка в с. Преселенци хибридът показа резултат от 1340кг/дка, предвид това, че последният дъжд беше на 30.06 около 30 л. в с. Стефан Караджа. На друго поле и последен дъжд на 22.06 – 18 литра, хибридът показа резултат от 1250кг/дка. Има висок хектолитър.

 - Смятате ли в бъдеще да продължите да залагате на хибридите на Декалб?

Следващата година ще заложа на хибрида 5092 Акселерон Стандарт на 2/3 от площите си. Останалата част ще заложа на 5068 Акселерон Стандарт.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.