1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Високите цени на електричеството затрудняват нидерландските оранжерии

Високите цени на електричеството затрудняват нидерландските оранжерии

Високите цени на електричеството все повече затрудняват нидерландските градинари, които отглеждат цветя и зеленчуци в оранжерии. Според тяхното сдружение това ще доведе до сериозно поскъпване на продукцията.
 
Данни на сдружението показват, че всеки втори производител се опасява от големи финансови загуби, а голяма част от тях намалява производството. Има опасност от фалити, смятат от организацията.
Близо една трета от разноските на собствениците на оранжерии се падат на електричеството и отоплението, което в повечето случаи е на газ. Заради високите цени на енергията половината оранжерийни ферми търпят щети, а печалбите им се топят главоломно.
 
Към днешна дата в Нидерландия има около 3000 стопанства, отглеждащи цветя, домати, краставици и пиперки в парници с обща площ от повече от 8 000 хектара. Годишният им оборот е около седем милиарда евро, а по-голямата част от продукцията е предвидена за износ.
 
Загубите заради скъпата енергия се определят от договорите с доставчиците. Повечето фермери купуват част от необходимата им енергия на борсата, където цените се вдигат всеки ден. Други стопани имат дългосрочни договори с предварително определени тарифи, които тази година също ще бъдат вдигнати. За да пестят електричество и газ много производители намаляват температурата в оранжериите или гасят осветлението през нощта. Това свива производството и води до забавяне на реколтата. Затова секторът вече води преговори с правителството за финансова подкрепа. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.