1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Вместо екскурзии в Дубай – реинвестиране в земеделието

Вместо екскурзии в Дубай – реинвестиране в земеделието

Преди всяко ново начинание Георги Разсипийски отправя молитва в параклиса, който е изградил

Той обича да стои на най-високата точка на ябълковите градини и да ги наблюдава. Любима гледка е, когато дърветата са отрупани с цвят, обожава аромата на прясно окосена трева. Всички тези емоции и усещания са неговата мотивация. И най-вече – добрата продукция, която произвежда.

Преди всяко ново начинание Георги Разсипийски отправя молитва в параклиса „Свети Никола“, който е изградил преди 15 години в памет на баща си. Страстта към земеделието наследява от своите предци. Роден и израснал на село, решил, че има смисъл да се инвестира в земеделието: „Знаех, че трудно ще си върна инвестициите – чак моите внуци ще започнат да печелят.“

razsipijski

Днес се грижи за овощни градини на площ от 345 дка, от които 70 дка сини сливи, а останалите са с ябълки. Работи изцяло върху собствена земя, която закупувал в продължение на 20 години. Преди това повече от 30 години работил в областта на услугите – имал охранителна фирма, и всичко изкарано го вложил в земеделието. Всичко е собствена инвестиция и средства по европроекти.

Градините са на 500 м надморска височина, а според италианския му консултант това е най-добрата надморска височина за отглеждане на ябълки. Пък и Кюстендилският регион е подходящ за този овощен вид. Грижата за градините е механизирана. Използва модерни технологии като платформа за бране на ябълки, оборудване за защита от слани, мрежи против градушки. Споделя, че остава да закупи косачка за междуредията, която да работи сама, без механизатор. Развива и биоземеделие. Сертификатът по стандарта ГлобалГап му отваря пътя към големите търговски вериги.

„Всяка година правя по нещо ново – тази година направих фотоволтаичен парк във фабриката за преработка, имам фотоволтаични панели и в градината.“

Произвежда ябълки за прясна консумация, а по-дребните плодове преработва в сокове с марката „БАГРА“, като комбинира ябълки с круши, дюли, вишни, грозде, червено цвекло и синя слива. Технологията е проста - ябълката се измива, смила, минава през пресата, като не се добавят пюрета, вода или консерванти. Само се пастьоризира. Соковете се предлагат в опаковка от 3 литра – кутия от типа „bag in box” Предимството на «bag in box» опаковката е методът за съхранение и наливане без външен достъп на кислород, предпазвайки сока от загуба на вкусови качества и окисляване.

Отпадъкът от ябълковата пресовка се изсушава в пещи, смила се и се получава ябълково брашно, което се използва в сладкарството. Полезно е и за храна за животните – с около 30 процента се вдига млеконадоят, а млякото е с високо качество и прекрасен аромат. Отделно от соковете, Георги Разсипийски произвежда сушени плодове и зеленчуци.

„Животът си заминава и човек като се обърне назад трябва да види нещо смислено, разсъждава той. - Като изкарам някой лев, го връщам обратно в градината или в преработката. Да си харча парите за екскурзии в Дубай – аз не разбирам така живота.“

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.