1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Време е за трихограма

Време е за трихограма

Божидар Митов ще реши проблема с царевичния стъблен пробивач, използвайки естествения враг на неприятеля

За втора поредна година земеделецът Божидар Митов ще опази добивите си от царевица с помощта на трихограма, която е естественият враг на опасния неприятел царевичен стъблен пробивач. Миналата година в стопанството му била колонизирана трихограма на площ от 28 000 дка, като добивът бил с 50 кг/дка по-висок спрямо контролите. Тази година на царевични полета на земеделеца на площ 45 000-50 000 дка вече са разположени около 70 феромонови уловки, за да се установи летежът на пеперудите на царевичния стъблен пробивач. Целта е да се определи точният момент за колонизиране на трихограма, заяви Людмил Стоянов, мениджър маркетинг и продажби в Органик Инвест Биозащита. В слънчогледовите посеви на Божидар Митов бяха поставени феромонови уловки за установяване на летежа на ливадна пеперуда.

trichograma

В страната ще бъдат поставени около 1400 феромонови уловки, съобщи Людмил Стоянов. Следва наблюдение и мониторинг и при наличие на 4 мъжки пеперуди, след няколко дни започва яйцеснасянето. Това е моментът за колонизиране на трихограма с дронове. Второто колонизиране е при масово яйцеснасяне и след 7-8 дни – третото.

ludmil -trihograma

 

„От миналата година имаме стратегически партньор - KWS България и с тях предлагаме съвместен продукт – закупилите семена от KWS, получават първа безплатна колонизация за съответните площи“, подчерта Стоянов. Той допълни, че колонизирането на трихограма е надежден метод, който ще помогне на земеделците да не позволяват намножаването на неприятелите, както се случи през миналата година. „В момента от всички краища на България ми се обаждат, че има летеж на неприятеля, както и на ливадна пеперуда – в района на Шабла и Дранкулак, където направихме две колонизации. Миналата година заради липса на навременен контрол на ливадната пеперуда преките загуби са били 160 млн. лева.“

 

Интересът към трихограмата расте, защото тя потиска популацията на неприятелите и няма резистентност както при химическата борба. Трихограмата защитава растенията през цялата вегетация, а цената й спрямо химическите ПРЗ е много добра.

trihograma01

И още една добра новина - ако прилагате феромонови уловки и не ползвате тотални хербициди, може да заявите подпомагане по Екосхемата за намаляване използването на пестициди.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.