1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЮПЛ представи на БАТА АГРО 2023 както решения за растителна защита, така и биостимулатори

ЮПЛ представи на БАТА АГРО 2023 както решения за растителна защита, така и биостимулатори

ЮПЛ се срещна с много земеделци по време на специализираното изложение за селскостопанска техника БАТА АГРО 2023, провело се от 15 до 19 май в Стара Загора. И тази година компанията спази традицията да предложи нови работещи предложения в технологиите при различните култури, но на дневен ред е пшеницата - една култура, която се намира на финалната права от развитието си. Несъмнено всичко направено дотук е оказало влияние и очевидно посевите са в добро състояние, но през последните седмици е факт развитието на жълта и кафява ръжда и на такъв късен етап може да окаже негативно влияние върху качеството и количеството на бъдещата продукция, предупреди Георги Борисов, търговски мениджър на ЮПЛ за България. Съветът му в този случай е внасяне на Ваксиплант® Дуо. Ново предложение, комбинация от две активни вещества със системно и трансламинарно действие, което осигурява пълен контрол на всички икономически важни болести на този етап от развитие на културата, в това число и брашнеста мана и септориоза. Там, където е пропуснато превантивното третиране, е добре да бъде внесена комбинацията от Зоксис 250 СК с активно вещество азоксистробин и Еминент с активно вещество тетраконазол, което само ЮПЛ предлага на българския пазар в пшеница.

georgi-borisov-upl
Последното фунгицидно третиране върви заедно с приложение на инсектицид. Налице е начална миграция на житна дървеница и първи излюпвания на ларвите на житната пиявица. Традиционно ЮПЛ предлага най-висококонцентрирания циперметрин на българския пазар Цитрин Макс. При него имаме ниска доза на приложение и висок контрол на всички икономически важни неприятели.

Не бива да забравяме и необходимостта от добавяне на биостимулатор в такъв етап от развитие на културата с цел удължаване на вегетацията и оптимизиране на почвеното хранене, усвояване на водата и последното азотно торене. Предложението е Апетайзер - биостимулатор с високо съдържание на манган и цинк, които не само ще подобрят качеството на продукцията, но и ще увеличат добива. Качеството на последното третиране с ПРЗ преди жътва е изключително важно, тъй като стремежът е не само да опазим флаговия лист, но и да осигурим добро фунгицидно покритие на класа, затова е задължително прибавяне към резервоарната смес на органосиликоновия омокрител Силвет.

 

evgeni-dinev
 

Кога и защо да използваме Селект Супер и Пантера? Това са продуктите, които през последните години се превърнаха във водещи балурициди при отглеждане на слънчоглед. Ролята им е да контролират житни плевели, но разликата им в използването е в това срещу какво заплевеляване се борим, обясни Евгений Динев, продуктов мениджър на ЮПЛ за България. Ако имаме преимуществен натиск на балур, тогава препоръката е Пантера. Квизалофоп-П-тефурил е много селективен към културата, същевременно при по-ниски дози има по-висока ефикасност, дори балур от 1 м само след няколко дни е унищожен. Предимството на Селект Супер е при заплевеляване с овсига, власатка и райграс. Тогава продуктът с активно вещество клетодим, което се предлага само от ЮПЛ, би свършил по-добра работа.

Тази година сеитбата на пролетните култури закъсня, поради което развитието им е затруднено. В такъв момент се налага да им бъде помогнато. Новото предложение на ЮПЛ в този случай е Калибра Карбо - комбинация от кафяви водорасли и аминокиселини без аналог в нашата страна. Продуктът ще помогне за преодоляване на хербицидния стрес и по-бързо развитие на растенията, както на надземната маса, така и на кореновата система. Във фаза бутонизация на слънчогледа е добре да се използва биостимулаторът Мултолео, който освен водорасли съдържа висок процент Бор и ще отимизира цъфтежа на културата.

Нови решения ЮПЛ има и за царевица. Миналата година компанията за първи път предложи Минстрел 20 ЕК с активно вещество флуроксипир без аналог в безкомпромисността си срещу поветица, все по-масово разпространен плевел. За пълен спектър на действие на хербицида и надграждане на растителната защита трябва да се внесе и Калимба с активно вещество дикамба. Предимството е, че има широк прозорец на приложение до 8-и лист на културата.

Като завършек на добрите грижи е биостимулаторът Тонивит със съдържание на водорасли и на фосфор. Кореновата система ще работи по-добре, ще усвоява по-добре хранителните вещества, като активното вещество GoActiv ще помогне за пълноценно усвояване на минералните торове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.