1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. За 10 години 20% от френските фермери са се отказали

За 10 години 20% от френските фермери са се отказали

Сериозни промени има и в демографско измерение

През последните 10 години всеки пети фермер във Франция се е отказал от дейността си, показват резултатите от преброяването в селското стопанство, представени в Париж. 
 
По данните на министър Жюлиен Дьонорманди броят на стопанствата е намалял с 21%. В сравнение с преди 10 години днес близо 52 на сто от фермерите са се специализирали в отглеждането на растителни култури, което е ръст със 7%. С животновъдство се занимават 37 на сто от стопаните, а останалите ферми са със смесено производство.
 
Сериозни промени има и в демографско измерение. Броят на активните фермери и съдружници е паднал с 18 на сто до 496 хиляди, като малко повече от една четвърт от тях са на възраст над 59 години. Преди десетилетие този дял е бил около 20 на сто. В същото време делът на жените начело на стопанство остава стабилен. Преди 10 години 26 процента от фермите са били ръководени от жени, днес този дял е с половин процент по-нисък.
 
Сравнително малки са измененията при селскостопанските площи. Към днешна дата се обработват 27 милиона хектара. С 42 на сто начело е отглеждането на полски култури, 41% са трайни зелени площи, а за постоянни насаждения се ползват 4%. Средният размер на площта, обработвана от едно стопанство е 69 хектара. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.